e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Den otevřených dveří zámku Horní Libchava

publikováno: 25.8.2011, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Nicol Schlezáková

Sdílet: facebook twitter google+

Přijměte pozvání na „Den otevřených dveří zámku Horní Libchava“, který se koná poslední prázdninový víkend, v sobotu 27. srpna v Horní Libchavě u České Lípy. Touto kulturní a společenskou akcí se po dlouhé době znovu otevře brána zámku pro veřejnost. Akci pořádá nově vzniklé občanské sdružení Zámek Horní Libchava ve spolupráci s obcí Horní Libchava, občanským sdružením kulturní ŠUM a občanským sdružením Drobné památky severních Čech.

V areálu zámku budou přichystány tvůrčí stanoviště a naučné dílny (výtvarné, perníčkové, hry pro děti), které budou prohlubovat znalosti o historii zámku a celého areálu a také o období renesance.  Například na výtvarném stanovišti si budete moci udělat své vlastní puzzle zámku, vyzkoušet si vyškrabávanou techniku a vytvořit své vlastní sgrafito na připraveném psaníčku. Dozvíte se také, jak se v renesanci žilo, vařilo  nebo něco o renesanční architektuře. Tvořivá stanoviště můžete navštívit od 9 do 12 hodin a od 14 do 18 hodin.

Od 13 hodin bude probíhat tradiční soutěž 5. ročník libchavského grilování, kterou organizuje obec Horní Libchava. Na venkovním pódiu zahraje k tanci a poslechu od  14 hodin kapela Noiz of Zion, která  naladí do pohody v rytmu reggae. (www.noiz.cz)

V

V 17 hodin proběhne vylosování výherce o znalce zámecké historie, ceny pro výherce věnuje firma KILI (www.etnoshop.cz). Krátce po  páté  hodině  se můžete těšit na přednášku a promítání spisovatele a zakladatele geografického magazínu Koktejl Josefa Formánka z cest po pralese na ostrově Siberut (Indonésie), ze které vznikla jeho kniha „Prsatý muž a zloděj příběhů“. Po přednášce, od 18 hodin, uvidíme loutkové divadlo Josefa Formánka,  vhodné spíše pro dospělé publikum.  Josef Formánek se rozloučí krátce před sedmou hodinou autorským čtením ze své nové knihy, brutálního románu o lásce k životu „Mluviti Pravdu“.

Od půl osmé okoření večer svým energickým vystoupením bubeníci ze Senegalu a závěr večera (noci?) pak bude patřit koncertu oblíbené chomutovské kapely Čtvrtá cenová skupina a vašim tanečním kreacím.

Jak se k nám dostanete:
50°42'16.728"N 14°30'11.674"E

Zámecký areál stojí v těsném sousedství silnice z České Lípy na Volfartice, na začátku malebné obce Horní Libchava. Necelých 5 minut od něj je autobusová zastávka MHD z České Lípy, kolem níž vede cyklotrasa 3054. K zámku vede místní komunikace.

Věříme, že bohatý program uspokojí všechny věkové i chuťové kategorie. Přijďte podpořit místní kulturu a prožijte den v romantickém, etno prostředí na zámku.