e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Lounská galerie opět otevře síň Emila Filly

publikováno: 25.7.2017, kategorie: Výstavy, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Pamětní síň Emila Filly však nebude otevřena na peruckém zámku, jak si sám malíř přál, ale v Galerii Benedikta Rejta v Lounech. Slavnostní vernisáž reinstalace paměstní síně se koná ve čtvrtek 27. července. Tím se zřejmě po dlouhé době otevře alespoň část budovy lounské galerie moderního umění.

Vernisáž začne 17,00 hodin a vedení galerii ji prezentuje jako znovuotevření Galerie Benedikta Rejta. Ta je už několik let z technických důvodů uzavřena. Originální a oceňovaná moderní dostavba bývalého pivovaru má problémy se zatékáním a statikou a jejich řešení se neúměrně protahuje. Vernisáži předchází tisková konference, na které by galerie měla informovat o další situaci.

Výstava děl malíře Emila Filly se otevře u příležitosti 135. výročí jeho narození. Představí díla inspirovaná tradičním čínským uměním, takže vernisáž doprovodí hudba na čínskou citeru v podání Jana Chmelarčíka.

Známý kubistický malíř Emil Filla žil po druhé světové válce na zámku v Peruci na Lounsku. Státu odkázal své obrazy pod podmínkou, že je právě v Peruci vystaví. To se ale v novém tisíciletí příliš nedaří. Nejprve byla část obrazů ukradena a pamětní síň uzavřena. V květnu 2015 byla opět otevřena, i když už ve zcela jiné podobě blížící se spíše galerii než pamětní síni s upomínkami na malíře. Vydržela však otevřená jen rok, nyní se celý zámek v soukromých rukou opravuje.

Pamětní síň má ve správě Galerie Benedikta Rejta v Lounech, která je na tom ale podobně, také je už několik let zavřená. Je třeba dodat, že Ústecký kraj, jako zřizovatel, odvolal na jaře několik ředitelů galerií a muzeí v kraji a mezi nimi je také ředitelka Galerie Benedikta Rejta. „Ústecký kraj se chce do budoucna v tomto segmentu kultury ubírat jiným směrem, podobně jako u dalších muzeí ve správě kraje," uvedla krajská mluvčí Lucie Dosedělová. Mezi dalšími odvolanými jsou ředitelé chomutovského a děčínského muzea a galerí v Litoměřicích a Mostě. Řediteli teplického muzea vypršel mandát. Proti odvolání protestovali některé lidé z oboru a vznikla dokonce petice, signatáři hovoří o komunistických čistkách vedení kraje. Přestože ředitelé galerií jsou uměleckou veřejností vnímáni jako významní odborníci ve svém oboru, dovolím si upozornit i na další aspekty jejich práce, a tou je návštěvnost, vstřícná otevírací doba, schopnost komunikovat s veřejností a prezentovat výsledky své práce. Těžko považovat za úspěšného ředitele galerie, jehož dvě pobočky ze dvou jsou permantně zavřené pro veřejnost a sbírky nepřístupné. Z praxe média, které se věnuje volnému času a turistice, nemohu ani některé další ze jmenovaných institucí označit za příliš komunikativní a turisticky vstřícné.