e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Zadarmo nebo za babku: Tipy na levné výlety

publikováno: 25.7.2016, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Víkendový výlet s rodinou není žádná levná záležitost, a tak jsme pro vás hledali tipy, kam vyrazit za poznáním, kulturou a zábavou s minimálním rozpočtem či úplně zadarmo.

Za filmy
I do kina se dá vyrazit bez peněz. Letní kina sice vstupné vybírají, ale Českou republiku brázdí Kinematograf bratří Čadíků. Promítá v menších i větších městech, většinou na náměstí a vstup je zdarma. Kde zrovna staví, zjistíte v článku Kinematograf brázdí Dolní Poohří nebo přímo na www.kinematograf.cz.

Do galerií a muzeí
Bohužel v muzeích na severu Čech není zvykem mít tzv. free days, tedy dny - či hodiny, kdy není vstup zpoplatněn. Výjimku ale obvykle tvoří vernisáže - při nich se vstupné nevybírá a ještě se můžete dozvědět něco zajímavého. 
Zdarma bývají výstavní síně v informačních centech. Například v Dubí vás čeká zajímavá expozice porcelánu, otevřeno je však jen ve všední dny od 8 do 17 hodin, v pátek do 15 hodin. V Klášterci nad Ohří můžete navštívit každý den Galerii Kryt, kde právě vystavuje malířka Viktorie Chalupová. Od pondělí do soboty je otevřeno infocentrum v Duchcově, kde právě probíhá výstava fotografií z Číny.

Za památkami
Vstupné do památkových objektů nebývá nejnižší, ale většina zámků se může pochlubit nádhernými zahradami a nádvořími, kam je vstup zdarma. Skvělou příležitost navštívit interiéry památek, často i nepřístupných, nabízí Dny evropského dědictví, které jsou obvykle v září. Zapojuje se do nich tradičně třeba Chomutov či Kadaň.
Vstupné se neplatí ani v Krušnohorském muzeu na Lesné, kde si můžete prohlédnout život horalů před stovkou let. Navíc se tam občas konají i ukázkové akce starých řemesel.
Celoročně a bez vstupného je otevřeno muzeum pod širým nebem - Muzeum československého opevnění na Kočičáku nad Chomutovem

Neobvyklé výlety
Chcete zažít něco extra a přesto nezaplatit vstupné? Tak mám pro vás tři tipy. Tím prvním je pro děti Dračí stezka Březno - dá se projít pěšky nebo na kole a ještě děti čeká odměna. 
Dalším místem, které děti nadchne a vás potěší, je kadaňské Nábřeží Maxipsa Fíka. Krásná procházka, dětské hřiště, pěkné výhledy a místo vstupné zbyde na nanuka v Zajícově převisu. 
Posledním tipem jsou Kounovské kamenné řady v přírodním parku Džbán na Lounsku, k nimž vede naučná stezka. Neobvyklé a tajemné místo vás nadchne a ještě můžete sbírat houby a borůvky. 

Na rozhledny
Bezplatně můžete vystoupat třeba na rozhlednu Jeřabina nad Litvínovem či na maják ve Strupčicích, nad řekou Ohří stojí krásná rozhledna Stradonka.  Přijatelné vstupné 20 korun pro dospělé a 10 Kč pro děti se vybírá na jirkovské věži, stejně jako na věži na hradě Hněvín nebo v Bílině na radnici.

Hrady a zříceniny
Zatímco na zámku zaplatíte nemalé vstupné a ještě nesmíte na nic sahat, skvělým tipem na výlet jsou zříceniny hradů. Protáhnete si nohy - obvykle jsou na kopci - a můžete je prozkoumávat jak dlouho a kdy chcete. Na Lounsku se nabízí třeba hrad Džbán, hrad Pravda, na Chomutovsku hned vedle sebe najdete Perštejn, Šumburk a Egerberg. Všechny hrady můžete snadno vyhledávat v našem vyhledávači destinací. Na úpatí Krušných hor můžete navštívit Kyšperk nebo Rýzmburk.  

Za málo peněz
Zapomeňte na Karlštejn, kde se s rodinou pod pětistovku na vstupném nedostanete! Menší města mohou nabídnout spoustu zajímavých zážitků a poznání a přitom vám bude stačit stokoruna. Takovým tipem je třeba hornické město Krupka na Teplicku.  Hrad si můžete prohlédnout zdarma i s průvodcem, stejně jako městskou památkovou zónu či kostel svaté Anny, v hasičském muzeu stojí rodinu vstupné 110 korun, v městském muzeu 90 korun. Podobné je to třeba v Duchcově - pokud vám bude stačit prohlídka zámeckého parku a exteriérů, ostatní místa jsou už za babku. 
Dvacku dospělí, deset děti - tolik zaplatíte na hradě Hněvín v expozici Dílna Magistra Edwarda Kelleyho, prohlídka exteriérů hradu je zdarma.

A nezapomeňte - je místo, kde neplatí žádná otevírací doba, žádné vstupné a přesto je to velká nádhera. Myslím samozřejmě přírodu! Pokud chcete výlet do přírody spojit s poznáním, vyjdete se na některou z naučných stezek, i ty najdete v našem vyhledávači.