e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na tento víkend – 27. až 29. července

publikováno: 25.7.2012, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Prázdniny se blíží do své poloviny, a máte-li děti doma, vemte je na výlet – ukažte jim krásné studánky v Českém Středohoří nebo jak vypadá nefalšovaný folklór na Lesné, dejte jim ochutnat med na Horním hradě, vezměte je na pohádku do kláštera a nakonec na noční safari v zooparku. Pro dospělé tu pak máme koncerty a festivaly.

Folkový Most
V neděli 29. července končí v areálu kostela Nanebevzetí panny Marie v Mostě sochařské sympozium, které tu probíhalo od 16. července. Program uzavře desátý ročník folkového festivalu. Začíná od 13,30 hodin a jako první vystoupí písničkář Vladimír Merta, dál uslyšíte Jarret, Přelet M.S., Průvan, Václava Koubka s kapelou a na závěr od půl osmé Javory. Koncerty doplní ukázky letních extrémních sportů a atrakce pro děti.

Studánkové putování
Exkurzi po zázračných studánkách v okolí Libčevse pořádá občanské sdružení Středohoří Sobě ve spolupráci se Švestkovou dráhou. Cesta začíná v 9,30 hodin na nádraží v Libčevci a provede vás ke studánce sv. Jakuba v Lahovicích a sv. Víta v Sinutci. Cestou si prohlédnete i další památky a zajímavosti. Tam i zpět se můžete dopravit vlakem z Lovosic a Ústí nad Labem.

Noční Safari
Každý víkend o prázdninách můžete s dětmi vyrazit na noční jízdami Eurosafari v Podkrušnohorském zooparku v Chomutově. V podvečerní atmosféře se projede v krytém voze a uvidíte koně, zubry, muflony a další zvířata. Více se o cestách dozvíte v článku.

Bleší trh
V neděli 29. července můžete přijít vyzkoušet své obchodnické umění na bleší trh v zahradě Kludského vily v Jirkově. Bleší trh se koná od 8,00 do 12,00 hodin a prodávat můžete cokoliv z druhé roky vyjma zvířat a potravin. Vstup pro prodávající je 50 Kč, pro ostatní zdarma.

Krásnej fest
Čtvrtý ročník festivalu Krásnej fest se koná 28. července od 18,00 hodin na fotbalovém hřišti v Krásném Dvoře na Podbořansku. Hrát budou X-Left to Die, No Many, Ve vývoji, Sox in the Box, Vopruz gengu jablečnýho knedlíku a další kapely.
Vstup je 70 korun.

Krušnohorské viktoriánské slavnosti
Na Lesné v Krušných horách u stejnojmenného horského hotelu se konají 28. července folklórní slavnosti. Začínají ve 14,00 hodin. Vystoupí řada folklórních souborů z ČR i Německa, - třeba Bača, Jizera, Jirkovák, Krušnohorská dudácká muzika, Skejušan a další. Prohlédnout si můžete také Krušnohorské muzeum s ukáz
kami zapomenutých řemesel v podání členů Horského klubu Lesná. Program je zároveň vyvrcholením sochařského sympozia a volit se bude socha, která se stane Patronem Krušných hor. Ochutnat můžete moravská vína, speciality z grilu a staročeské koláče. Vstupné od 18 let je 50 Kč.

Zámek v květech
Gladioly pro hraběnku Livii je podtitul další z výstav na zámku Velké Březno u Ustí nad Labem. Tentokrát uvidíte v areálu zámku i zahrady desítky odrůd mečíků.
Hraběnka Livie Chotková, poslední hraběnka tohoto významného rodu, byla vášnivou pěstitelkou gladiol. Tato výstava v zámeckých komnatách je tedy připomenutím jejího vztahu k těmto nádherným květinám. Prohlédnout si ji můžete v sobotu a neděli. Kdo přinese kytici, má vstup zdarma. V sobotu od 21,00 hodin se navíc na zámku konají noční prohlídky.

Chvála medu
Na Horním Hradě u Stráže nad Ohří budou mít sladkou sobotu. Koná se tam totiž včelařský veletrh a vše se bude točit kolem medu. Program začíná v 10,00 hodin a informace získáte v článku Medové slavnosti na Horním Hradě.

Setkání krajkářek
V Domě kultury v Ostrově (na Karlovarsku) se o víkendu koná setkání krajkářek, které navazují na tradiční krušnohorské řemeslo – ruční paličkovanou krajku. Podívat se můžete v sobotu 28. července od 9,00 do 17,00 hodin.

Festival Mitte Europa
V Sasku, Bavorsku a Čechách se blíží k závěru 21. ročník hudebního festivalu Uprostřed Evropy – Mitte Europa. Závěrečný koncert se uskuteční tentokrát v Německu – v kostele sv. Petra a Pavla v Reichebachu a vystoupí na něm Sukův komorní orchestr s hobojistou Janem Adamusem. Více se o festivalu dozvíte v článcích na www.e-region.cz nebo www.festival-mitte-europa.com.

Rock v pivovaru
V rámci Žateckého kulturního léta zahrají v sobotu 28. července v pivovarské zahradě Chrámu chmele a piva tři domácí rockové kapely – Triomy, Fraternity a coCk. Vstup je zdarma.

Františkánské léto
Ve Františkánském klášteře v Kadani můžete o víkendu vyrazit za dechovkou, country i pohádkou. V sobotu od 20,00  hodin se v zahradě koná country večer s kapelou Nosáči, v neděli od 14,00 hodin zahraje Ústečanka a od 16,00 hodin můžete s dětmi na pohádku Šípková Růženka v podání Divadla matky Vackové.

Noc v čase slunovratu
Divadelní hra na motivy Snu noci svatojánské Williama Shakespeara v podání divadelní společnosti DRH můžete vidět na nádvoří Nového Hradu v Jimlíně na Lounsku. Noc v čase slunovratu je magickou cestou nocí svatojánskou plnou proměn a převratů, která vám bude připadat o to víc tajemná, že se odehraje v zámeckých kulisách. Představení na nádvoří můžete vidět 28. července ve 20,00 hodin. V případě nepříznivého počasí se hraje v rytířském sále.

Oslava na železnici
Křinická železnice v Saském Švýcarsku chystá celovíkendové oslavy. Tip na výlet touto úzkorozchodnou tramvají, která jezdí přímo srdcem národního parku z Bad Schandau si můžete přečíst ve Speciálu Saské léto.