e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Most má příležitost obnovit jachtařskou tradici

publikováno: 25.6.2020, kategorie: Sport, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Se vznikem Jezera Most, zatopeného uhelného lomu, se městu otevírá šance obnovit bohatou jachtařskou tradici Mostecka. Pomocnou ruku v tom nabízí Yacht Club Baník Most, sportovní klub s více než padesátiletou tradicí.

Přestože od 60. let minulého století patřil jachting k rozšířeným sportům na Mostecku a klub má ve svých řadách jednoho z nejúspěšnějších sportovců, olympionika a mistra světa, o existenci sportovního oddílu dnes málokdo ví. Chybí mu totiž to hlavní – vodní plocha. Yacht Club Baník Most (YCBM) tak dnes drží nad vodou na jedné straně špičkoví trenéři a reprezentanti a na druhé straně nadšení rodiče, kteří jsou ochotni své děti vozit na tréninky na vzdálenější vodní plochy. „Přišli jsme postupně o dvě vodní plochy. V takové situaci je obtížné budovat členskou základnu. S Jezerem Most se ale opět blýská na lepší časy,“ tvrdí člen klubu Tomáš Pinc. Původně jachtaři jezdili na Dřínovském jezeře, po jehož zániku kvůli těžbě se přesunuli na nově vybudovanou nádrž Benedikt. U ní si svépomocí vybudovali zázemí, ale i Benedikt byl nakonec z větší části vypuštěn. Jachtaři proto trénují například na Lipně, Nechranicích nebo ve spolupráci s oddílem Vodní sporty Duchcov na Barboře, další se věnují na mistrovské úrovni námořnímu jachtingu. I přes obtížné tréninkové možnosti se týmu daří. Vloni například mostečtí jachtaři vyhráli Regatu Sententia v Chorvatsku, dojeli první ve Velké ceně kajutových plachetnic na Lipně a druzí v závodě Lipenský vítr.

Podle vedení klubu je vznik jezera v těsné blízkosti města unikátní příležitostí, jakou jiná velká města v ČR nemají. „Velké jezero si svůj yacht klub zaslouží, zvlášť když je na co navazovat. Navíc ve městě, které se profiluje jako město sportu,“ říká trenér Martin Záchvěj. „Všude jinde musí z velkých měst k vodním plochám dojíždět, tady ji máme přímo u města. Naší vizí je vybudování široké dětské základny ve spolupráci s místními školami a Českým svazem jachtingu. Nabízíme tým zkušených lidí, kteří jsou ochotni se této vizi věnovat,“ dodává předseda YCBM Miroslav Trčka, bývalý šéftrenér českého olympijského týmu.

Vybudování jachtařského zázemí podporuje také jeden z nejúspěšnějších sportovců Mostecka Martin Trčka, iniciátor vzniku olympijského parku na Jezeře Most při olympiádě v roce 2024 a dlouholetý člen YCBM. „Rozvíjet dnes činnost klubu je poměrně těžké. Lákat děti na jachting bez vody moc nejde,“ říká sportovec, který vloni vybojoval titul vicemistra světa v kategorii ORC1. „Jezero Most nabízí jedinečnou příležitost. Spojili jsme se s lounskými veslaři a máme podporu obou svazů i Českého olympijského výboru.“ Martin Trčka dvakrát reprezentoval Českou republiku na olympiádě, je šestinásobným Mistrem ČR, prvním českým držitelem titulu mistra světa v jednoposádkové třídě D-One a vicemistrem Evropy ve třídě kýlových plachetnic Melges 24.

„Jachting v sobě spojuje sport i fyziku a přírodní zákony, takže rozvíjí i technické myšlení dětí. Klade velký důraz na jejich samostatnost. Dnes je na Mostecku trochu spícím sportem, ale patřil vždy k tradičním a v minulosti i masovým sportům, sdružujícím děti i rodiče. Naši členové posbírali množství zkušeností na moři, které dnes chceme předat dalším dětem,“ dodává Martin Záchvěj. Právě dětem jsou určeny letošní příměstské tábory, které klub organizuje na Nechranické přehradě.