e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Lounská výtvarnice Samanta Patrovská zahajuje svou třetí výstavu

publikováno: 25.6.2016, kategorie: Výstavy, autor: Dagmar Kučerová

Sdílet: facebook twitter google+

Tato dvacetiletá nadaná žena nejraději kreslí a maluje vymyšlené bytosti z nejrůznějších světů. První výstavu věnovala pohádkovým bytostem. Vernisáž zahájí výstavu v úterý 28. června v 17. hodin za hudebního doprovodu Vojty Petržílky v občerstvení Jeroným při Městské knihovně Louny.

Předchozí - druhou svoji výstavu zaměřila na ztvárnění jednotlivých měsíců v roce pomocí specifických symbolů a kulturních tradic, které se k nim vztahují jako například Masopust, sklizeň obilí, chmele a pouštění draků.

Nyní se návštěvníci lounské knihovny mohou těšit na „Vymyšlená lounská strašidla“. Sama autorka o své výstavě prozradila: „Jedná se hlavně o skřítky a šotky, ale jsou zde i další strašidla. Ta jsem pojmenovala podle míst, kde se vyskytují a podle toho, co dělají“. Cesta, kterou autorka musí projít od prvotních nápadů k prezentaci výtvarných děl je velmi náročná.

Samanta nejprve vytváří náčrty svých nápadů tužkou, ty několikrát upravuje a dotváří, dokud není s konečnou podobou spokojena. Následně vybarví každý obraz akvarelovými pastelkami, poté barvy rozmyje vodou a nechá do druhého dne zaschnout. Na závěr retušuje drobné nedostatky a zpracovává příběhy o jednotlivých postavách. Celý tento proces započala autorka v lednu tohoto roku.