e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Klášterecké hudební prameny

publikováno: 25.6.2013, kategorie: Hudba, autor: Město Klášterec nad Ohří

Sdílet: facebook twitter google+

Letní hudební festival Klášterecké hudební prameny, které proběhnou od 5. do 14. července, se již po deváté rozezní v prostorách krásného zámku v Klášterci nad Ohří. Letošní ročník je opravdu nabitý zajímavými koncertními projekty a nevšedními hudebními zážitky. Slavnostní zahajovací koncert (5.7.) obstará Michal Dvořák, člen skupiny Lucie, a Jaroslav Svěcený, umělecký ředitel a spoluzakladatel festivalu, s projektem Vivaldiano.

Hned další večer (6.7.) se nádvoří kláštereckého zámku ponoří do světa emotivní jihoamerické, francouzské a ruské hudby v podání mladé vynikající sopranistky Barbory Perné (vítězka Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka 2010 v Karlových Varech), špičkového akordeonisty a zástupce ředitele Pražské konzervatoře Ladislava Horáka, kteří spolu  s J. Svěceným představí projekt pod názvem Letní karneval tónů a vášně. Součástí tohoto festivalového koncertu bude i klášterecký křest zbrusu nového CD Ve znamení tanga.

7. července přivezou bouři emocí a hudební virtuozity Cigánski Diabli (SK), kteří patří k nejlepším orchestrům svého druhu na světě! 9.7. vystoupí legendární Hradišťan s Jurou Pavlicou a 11. 7. se představí známý herec Jan Šťastný s Ensemble Martinů ve speciálním hudebně- literárním programu.

Pestrobarevnou festivalovou lahůdkou zcela určitě bude nový projekt SMS*-Klášterecké setkání žánrů aneb Od opery k SMS*, pod kterým je podepsán duchovní otec vokální skupiny 4tet Jiří Škorpík (12.7.). Se sopranistkou Markétou Mátlovou, J. Svěceným a excelentně obsazeným instrumentálním triem SMS* se publikum dostane do úžasného hudebního světa, kde si podává ruku současnost s dávnou minulostí.

Předposlední festivalový den (13.7.) zažijete na kláštereckém zámku Unikátní výstavu houslí pěti století, kde bude k vidění kolekce slavných italských, francouzských, německých a českých houslí, smyčců i houslařských rarit a která bude protkána komentovanými prohlídkami Jaroslava Svěceného. Vyvrcholením celodenní výstavy bude večerní koncert pod názvem Slavné evropské housle 17. - 21.století, na kterém se ty nejexkluzivnější nástroje představí v dobových skladbách pro housle a klavír (J. Svěcený a Václav Mácha).

Závěrečný den (14. 7.) zaplní již tradičně odpolední koncert účastníků mezinárodních houslových kurzů, které se časově prolínají s festivalem a závěrečný večerní koncert nabídne všeobjímající hudbu Antonia Vivaldiho, J. S. Bacha  a dalších skladatelů v podání komorního orchestru Virtuosi Pragenses, špičkové české flétnistky Žofie Vokálkové, houslistů Jaroslava Svěceného a Dany Vlachové včetně jimi vybraného účastníka mezinárodních houslových kurzů.

Vstupenky na festival je možné zakoupit nebo rezervovat:v Turistickém informačním centru města Klášterce nad Ohří, Nám. Dr. E. Beneše č. 85, 431 51 Klášterec nad Ohří, tel.: 474376431, e-mail: okm@muklasterec.cz a to od 15. 6. 2013 v Po - Pá od 8.30 do 17.00 a v So - Ne od  9.00 do 16.00 hodin.

Program:

5.7. - nádvoří zámku - 19.30
Slavnostní zahajovací koncert - Vivaldianno MMXIII
Nový koncertní projekt Michala Dvořáka a Jaroslava Svěceného, který vyšel i na CD, představuje interprety různých žánrů a několika zemí. Projekt, který již získal multiplatinovou desku, vyšel nedávno také na DVD.
Vstupné: 350,- Kč

6.7. - nádvoří zámku - 19.30
Letní karneval tónů a vášně
Barbora Perná-soprán, Ladislav Horák-akordeon a bandoneon, Jaroslav Svěcený-housle
Emotivní francouzská ,jihoamerická a ruská hudba, která navodí nevšední letní atmosféru na zámku v Klášterci nad Ohří. Renomované interprety doplní i mladá špičková sopranistka, která je mimo jiné i vítězkou Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka 2010 v Karlových Varech. I tento večer je určen pro posluchače všech generací.
Vstupné: 250,- Kč

7.7. - nádvoří zámku - 19.30
Cigánski Diabli & Jaroslav Svěcený
Bouře emocí a hudební virtuozity se prožene zámkem v Klášterci nad Ohří. Cigánski diabli(Slovensko) patří k nejlepším orchestrům svého druhu na světě!
Vstupné: 350,- Kč

9.7. - nádvoří zámku - 19.30
Hradišťan s Jurou Pavlicou
Vstupné: 250,- Kč

11.7. - Renesanční sál zámku - 19.30
Ensemble Martinů a herec Jan Šťastný
ve speciálním hudebně-literárním programu
Vstupné: 200,- Kč

12.7.- nádvoří zámku - 19.30
SMS* - Klášterecké  setkání žánrů aneb Od opery k SMS*
Jiří Škorpík (duchovní otec vokální skupiny 4tet), Markéta Mátlová-soprán, Jaroslav Svěcený -housle, instrumentální trio SMS*
Zbrusu nový multižánrový projekt
Vstupné: 250,- Kč

13.7. - Renesanční sál zámku - 11.00, 13.00 a 15.00
Unikátní výstava houslí v Klášterci nad Ohří
Zcela mimořádná výstavní kolekce slavných italských, francouzských, německých a českých houslí pěti století bude protkána komentovanými prohlídkami Jaroslava Svěceného
 
13.7. - Renesanční sál zámku - 19.30
Slavné evropské housle 17.-21.století
Jaroslav Svěcený-housle, Václav Mácha - klavír
Nejslavnější mistrovské housle z celodenní klášterecké výstavy zazní v dobových skladbách českých a světových autorů.
Vstupné: 200,- Kč

14.7. - Renesanční sál zámku - 14.00
Závěrečný koncert účastníků mezinárodních houslových kurzů
Klavírní spolupráce - Václav Mácha
Vstupné: 50,- Kč

14.7.2013  - nádvoří zámku - 19.30
Závěrečný festivalový koncert
Jaroslav Svěcený-housle, Dana Vlachová-housle, Žofie Vokálková-flétna, vybraní účastníci mezinárodních houslových kurzů, Virtuosi Pragenses-komorní orchestr
Kaskáda tónů a velký počet interpretů navodí slavnostní a zároveň bezprostřední atmosféru posledního koncertu festivalu Klášterecké hudební prameny 2013. V průběhu večera zazní známé skladby Antonia Vivaldiho a Johanna Sebastianna Bacha.
Vstupné: 200,- Kč