e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Komentář: Cumbajšpíl po devíti letech končí

publikováno: 25.6.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Karel Straka

Sdílet: facebook twitter google+

Rada města Chomutova zakázala konání 9. ročníku česko-německého festivalu Cumbajšpíl. Radní na místo podpory pestrosti zadupávají aktivitu občanů města. Postupně si monopolizují právo rozhodovat o tom, co je povolená kultura a vyhláškou zvýhodňují spřízněné podnikatele. Pod heslem malá domu, dobrá domu a za hodně peněz málo muziky vládnou městu.

Po zrušení vystoupení pěti kapel v dokonale odhlučněných prostorech chátrající ex-restaurace Městských lázní přistoupilo město k zákazu česko-německého festivalu Cumbajšpíl. Bez udání důvodu tak cenzuruje kulturní akce, které navštěvovaly stovky až tisíce lidí všech věkových kategorií. Jediné rozumné vysvětlení je to, že nepřináší profit spřízněným podnikatelům a že radním vadí, že Cumbajšpíl vychází z iniciativy místních obyvatel a v průběhu let nabírá na oblibě.

Je zřejmé, že radnice pokračuje v politice předchozího vedení města, které systematicky zašlapávalo všechny aktivity, které vybočovaly z oficiální kultury, zajišťované městskými organizacemi. Chomutov oslavil 50 let bigbítu příznačně, zákazy, které si lze představit právě tak v době před 25 a více lety.

Radní tak jednají proti zájmům místních obyvatel i proti rozvoji Chomutova jako města, které má být živým, moderním centrem otevřeným různým projevům umění a kultury. To nejmenší co může vedení města dělat, je těmto akcím neházet klacky pod nohy. Ani toho však není schopné. To je významné riziko pro budoucnost města – stagnace a zhoršování života města jde samo, jeho rozvoj vyžaduje aktivitu lidí, tvořivost, neopouštění města a zájem o věci veřejné. To je podle všeho trnem v oku staronové garnituře.

Nástrojem monopolizace jsou pak tzv. protihluková vyhláška města a bez problémů vydávané výjimky například na konání hudebních produkcí v Golf clubu na Kamencovém jezeře nebo tzv. zakázané zóny, které nechávají centimetr za hranicí diskotéku, nad kterou bydlí přibližně dvě stovky seniorů. S takovými praktikami je nutné skoncovat. Buď to udělají radní sami, nebo jim bude domluveno stranickými či koaličními partnery. Nejlépe jim to však spočítají voliči při nejbližších volbách. Po dobrém to bohužel nejde.

Aktivity občanského sdružení Kuprospěchu omezovalo už předchozí vedení města, kdy například na základě nepravdivých argumentů dostalo vyhazov z bývalého kina Evropa, kde jeho členové a desítky příznivců budovali kulturní a sociální centrum. Vyhazov přišel v souvislosti s kritikou města a jeho sociální politiky právě po dokončení nákladné stavební projektové dokumentace. Stávající radní tak jen přehrávají již notně ohranou písničku.