e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Letní dovolené se blíží. Nezapomeňte se na cesty pojistit.

publikováno: 25.5.2021, kategorie: Turistika, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Letní dovolené se nezadržitelně blíží a s nimi nastupující stres před samotným odjezdem. Tehdy se často začíná nervózní boj se svými vlastními myšlenkami - batoh, taška nebo kufr? Co potřebujete zabalit? Neexistuje žádný báječný recept, jak si má každý sbalit zavazadla na dovolenou. Existují však věci, které každý potřebuje, bez výjimky. Níže uvádíme seznam několika nejdůležitějších věcí, které potřebujete na cestách.

Co nezapomenout na letní dovolenou?

Doklady
Zdaleka nejdůležitější věc na každé cestě. Bez platného průkazu totožnosti nebo pasu do letadla nenastoupíte. Proto se ujistěte, že váš občanský průkaz je platný až do vašeho návratu z dovolené. Pokud cesta vyžaduje cestovní pas, zkontrolujte, zda má váš doklad datum vypršení platnosti v souladu s požadavky země, do které letíte (např. v Egyptě je to minimálně 6 měsíců od plánovaného data ukončení vašeho pobytu). Do některých zemí je potřeba mít také vízum.
Cestování do některých zemí je spojeno s povinným očkováním. Kartička zdravotní pojišťovny je při cestování stejně důležitým dokumentem. Pokud hotel nebo cestovní kancelář vyžaduje potvrzení rezervace ubytování, je vhodné si jej předem vytisknout a zabalit do příručního zavazadla.

Telefon a příslušenství
Nejprve nabijte baterii před cestou a po nabití zabalte nabíječku do tašky. Pokud máte pochybnosti o tom, zda se na vašem telefonu automaticky zapnou roamingové hovory nebo jaký je váš limit přenosu dat do zahraničí, před odjezdem si to ověřte u operátora. Těsně před odchodem z domu se ujistěte, že máte telefon sebou a v kufru máte vodotěsné pouzdro, které ho na pláži nejen ochrání před vodou, ale také proti písku. V případě, že se baterie v telefonu vybije během delší cesty, sbalte si také powerbanku.

Cestovní pojištění
Nikdy nevíte, co na vás na dovolené číhá. Stát se může cokoliv a proto je dobré být připraven a sjednat si cestovní pojištění a to jak pro zahraniční tak pro tuzemské dovolené. Prostřednictvím srovnání cestovního pojištění si najdete nejvhodnější nabídku během pár minut. Sjednat si pojištění můžete s předstihem nebo třeba na letišti. Je platné v okamžiku, kdy vybraný produkt sjednáte a zaplatíte. Kartičku s důležitými údaji k pojištění obdržíte do emailu a je vhodné si ji pro případ potřeby vyfotit nebo vytisknout. Spolu s cestovním pojištěním si můžete sjednat například storno zájezdu, zavazadla a další připojištění, které vám ušetří starosti i peněženku.

Léky
Bez ohledu na cílovou destinaci by vaše lékárnička měla vždy zahrnovat léky proti bolesti a antipyretika, náplasti, náplasti na puchýře, antiseptický sprej a antibakteriální mast. Pokud jste alergičtí nebo trpíte chronickým onemocněním, nezapomeňte si zabalit léky, které denně užíváte.

Adekvátní oblečení
Nejprve si vezměte nejuniverzálnější oblečení (takové, které budete používat bez ohledu na počasí) a nezapomeňte, že v zavazadlech musíte ještě nechat místo na cestovní suvenýry. Pro aktivní lidi je optimální počet triček ten, který se rovná počtu poznávacích dnů + dvě náhradní. Tento princip je vhodný i v případě ponožek a spodního prádla. Lehká mikina navíc přijde vhod, pokud bude počasí nepředvídatelné. Při cestování po Evropě a Asii si vemte plášť či bundu s kapucí pro případ deště. K tomu 2 páry pohodlných bot. Pokud máte v úmyslu plavat během dovolené, sbalte si minimálně dvoje plavky.

P.I.