e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

České Švýcarsko je největší atrakcí kraje, statistiku návštěvnosti vede zoopark

publikováno: 25.5.2020, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Chomutovský zoopark byl vloni nenavštěvovanějším turistickým cílem Ústeckého kraje, v součtu však boduje České Švýcarsko. Vyplývá to z analýzy agentury CzechTourism. Do svých tipů mezi neobjevené skvosty agentura zařadila archeoskanzen v Březně, zámek Jezeří (na fotce) a rozhlednu na Jedlové.

Bezkonkurenčně nejnavštěvovanějším turistickým cílem České republiky je Pražský hrad, který ročně navštíví přes dva a půl milionu lidí. I další příčky obsadila Praha - konkrétně lanovka na Petřín a zoologická. Už na čtvrtém místě je však jiná lokalita - areál Dolní Vítkovice (1,37 mil. návštěvníků), což svědčí o tom, jak lákavé mohou být technické památky a mohlo by to inspirovat i Ústecký kraj.

Podkrušnohorský zoopark v Chomutově, nejvytíženější cíl Ústeckého kraje, navštívilo vloni 316 tisíc lidí, dvakrát víc než zoo v Ústí nad Labem. Na dalších příčkách už jsou především atraktivity v Českém Švýcarsku - soutěsky či Pravčická brána. České Švýcarsko patří obecně k nejatraktivnějším v Česku, dohromady ho navštíví téměř 1,7 milionu lidí. Jeho lokality obsadily osm z deseti příček nejnavštěvovanějších přírodních turistických cílů - do první desítky už se vešly jen Macocha a Prachovské skály. Výjimku tvoří Památník Terezín, který je druhým nejnavštěvovanějším pietním místem v ČR, po sedlecké kostnici.

Statistiky doplnila agentura CzechTourism o 42 tipů na neobjevené skvosty České republiky. Tipy se jistě budou letos hodit, neboť zahraniční turistika bude komplikovaná. "Jsou to jedinečné turistické destinace – hrady, zámky, kláštery či muzea – v různých koutech českých a moravských regionů, které by rády přitáhly větší pozornost, než jaké se jim dostávalo doposud," sděluje zpráva agentury. V Ústeckém kraji láká agentura do archeologického skanzenu v Březně u Loun, na zámek Jezeří u Litvínova a na rozhlednu Jedlová v Lužických horách. 

Foto: Ústecký kraj.