e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Jubilejní Beethoven: Komorní koncert v chomutovském kostele

publikováno: 25.5.2019, kategorie: Hudba, autor: Magdalena Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Další ze zastávek jubilejního 55. ročníku Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena bude město Chomutov. V kostele svatého Ignáce na náměstí se posluchačům představí Kolegium Symfonického orchestru Českého rozhlasu a houslista Vlastimil Kobrle. Koncert se koná v úterý 4. června.

Kolegium Symfonického orchestru Českého rozhlasu je komorní těleso 12 hudebníků smyčcových a dechových nástrojů, které se skládá z renomovaných členů Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Navazuje na tradici bývalého Pražského collegia, které slavilo úspěchy nejen v tuzemsku, ale po celé Evropě. Kolegium Symfonického orchestru Českého rozhlasu hraje od roku 1996 v jiné sestavě a navazuje spolupráci s českými sólisty, zejména s Bohuslavem Matouškem, Stanislavem Srpem, Pavlem Hůlou, Pavlem Eretem, Davidem Šroubkem nebo s Markem Zvolánkem a Ladislavem Rejlkem. Repertoár orchestru tvoří hlavně díla českých a zahraničních skladatelů z oblasti komorní vokální i instrumentální hudby. 

Jedním ze spolupracujících sólistů je houslista Vlastimil Kobrle, kterého budou moci posluchači v Chomutově slyšet. Stejně jako korejská klavíristka Jung-Ah Lee, na jejíž koncert jsme vás zvali včera, Vlastimil Kobrle začal hrát na svůj nástroj v pěti letech. Rodiče jej zároveň přivedli do Ústeckého dětského sboru, který společně řídí už od roku 1966. Láska ke zpěvu ho neopustila, dodnes si dobře odpočine při kytaře a folkových písničkách. Především se však upsal houslím. Po studiích na teplické konzervatoři byl přijat na pražskou HA MU, do třídy prof. Václava Snítila. Součástí jeho absolutoria bylo kromě celovečerního recitálu i provedení Brahmsova houslového koncertu se Severočeskou filharmonií Teplice. Po studiích působil pět let v Sukově komorním orchestru, od roku 2000 působí Vlastimil jako koncertní mistr rozhlasových symfoniků. Vyžití v komorní hudbě mu nabízí klavírní trio se Ctiborem Příhodou a Janem Petrem.

Koncert v kostele svatého Ignáce na náměstí Míru v Chomutově začne v úterý 4. června v 19,00 hodin. Posluchači se mimo jiné mohou těšit na Vivaldio Čtvero ročních období. Vstupenky budou v prodeji za 120 Kč na místě, senioři, děti a abonenti pořádající Severočeské filharmonie Teplice zaplatí polovinu.

Celé dění Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena můžete sledovat v květnu a červnu ve Speciálu Jubilejní Beethoven. Zítřejší článek vás zavede na komorní koncert v kláštereckém zámku, kde zahraje Pražské kytarové kvarteto.