e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Beethovenův festival Teplice: Dva koncerty talentů

publikováno: 25.5.2018, kategorie: Hudba, autor: Magdaléna Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Hudební festival Ludwiga van Beethovena, který se právě rozbíhá, dává příležitost i mladým nadějným talentům. Stane se tak na dvou symfonických koncertech v Děčíně a Teplicích 30. a 31. května. Nejmladších z účinkujících, klavíristce Kláře Gibišové, bude teprve osm let.

"Opět jsme se také rozhodli dát v rámci festivalu možnost mladé generaci. Ve spolupráci s Konzervatoří Teplice doprovodí naše filharmonie v Teplicích a Děčíně nejlepší studenty této školy a laureátku klavírní soutěže Virtuosi per musica di pianoforte 2017, teprve osmiletou Kláru Gibišovou," prozradil ředitel Severočeské filharmonie Teplice Mgr. Roman Dietz.

Severočeská filharmonie Teplice, řízená dirigentem Petrem Vronským, přivítá na jevištích studenty teplické konzervatoře. Na trubku bude hrát studentka Barbora Kulasová, členka Big bandu teplické konzervatoře, která už v loňském roce s teplickou filharmonií koncertovala. Dále se představí sólistka na klarinet Kateřina Škardová, laureátka několika soutěží, která vystupuje jak se Severočeskou filharmonií Teplice, tak s orchestrem Severočeského divadla Ústí nad Labem, Festivalovým orchestrem Petra Macka a dalšími. Věnuje se též hře na saxofon a bude pokračovat ve studiu na HAMU.

Student Ondřej Malík se hře na bicí nástroje věnuje od 12 let, nyní je členem orchestru Severočeského divadla v Ústí nad Labem a působí v divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni. Na koncertě se představí hrou na tympány. Nejmladším hostem filharmonie bude osmiletá Klára Gibišová, která začínala s hraním na zobcovou flétnu. Nyní se věnuje klavíru a dosáhla již celé řady úspěchů v soutěžích. Absolvovala vystoupení například na koncertu laureátů Concerto Bohemia 2017 se smyčcovým orchestrem Fénix, koncertu laureátů soutěže Amadeus 2017, koncertu laureátů Prague Junior Note 2017 v Sále Bohuslava Martinů v Praze a dalších.

Na klavír zahraje též Jana Pochobradská, která s ním začínala na ZUŠ v Krupce a dále studovala na teplické konzervatoři. V roce 2017 společně s orchestrem Severočeského divadla uvedla Beethovenův 3. klavírní koncert c moll. Kromě studia sólového klavíru se ve velké míře věnuje i komorní hře. Se svým triem Colegium armonioso se v dubnu 2017 zúčastnila mezinárodní soutěže Svirèl ve Slovinsku, kde získali první cenu.

První ze symfonických koncertů zazní v Městském divadle v Děčíně ve středu 30. května od 19,00 hodin, druhý pak následující den ve stejný čas v koncertním dále Domu kultury v Teplicích. Koncert se koná pod záštitou primátorky statutárního města Děčína Mgr. Marie Blažkové, za finanční podpory statutárního města Děčína a ve spolupráci s Městským divadlem Děčín. Vstupenky stojí 200 a 160 Kč.

Celé festivalové dění můžete sledovat ve Speciálu Beethovenův festival Teplice.