e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Titul Památka roku 2021 získalo město Klášterec nad Ohří

publikováno: 25.4.2022, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Obnova lázeňské restaurace Peřeje v Klášterci nad Ohří obhájila krajský titul Památka roku 2021 i v celé České republice. Na konferenci Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska v Jihlavě první cenu převzal místostarosta David Kodytek z rukou předsedy sdružení Libora Honzárka.

klasterec_lazenska_restaurace.jpgJelikož chceme, aby se zde turisté, návštěvníci i budoucí lázeňští hosté cítili dobře, postupně areál opravujeme,“ říká místostarosta David Kodytek a dodává: „Rád bych poděkoval za spolupráci odboru výstavby a rozvoje města a odboru komunikace a cestovního ruchu za přípravu podkladů do soutěže. Z ocenění mám velkou radost.“

Soutěž Památka roku je rozdělena do dvou kategorií, 1. kategorie (malá) zahrnuje opravy památek do celkové výše 1 milionu Kč, do 2. kategorie (velká) se přihlašují obnovy památky za využití vyšších finančních prostředků. V 1. kategorii Klášterec nad Ohří nejdříve získal titul v Ústeckém kraji, poté v konkurenci 25 památek uspěl také v celé České republice.

Budova, ve které je v současnosti restaurace Peřeje, byla postavena v roce 1878 jako sídlo tehdejší střelnice, ostrostřeleckého spolku. Po objevení minerálních pramenů a vzniku lázeňského areálu zde na přelomu 19. a 20. století již byla restaurace Střelnice. František Fieber, cukrovarník z Ústí nad Labem, který se stal roku 1896 majitelem pramene, dosud bezejmenný pramen pojmenoval po své manželce Eugenie. Postavil také pavilon přímo nad pramenem, plnírnu a v těsném sousedství založil park. Lázně fungovaly do poloviny 20. století, později byl komunisty místní minerální pramen zabetonován. Ve 2. polovině 20. století zde sídlil Svazarm neboli Svaz pro spolupráci s armádou.

V 90. letech zde již opět fungovala a dodnes funguje lázeňská restaurace Peřeje. V roce 2021 město Klášterec nad Ohří podepsalo smlouvu o spolupráci se společností Priessnitzovy léčebné lázně Jeseník. Funkční lázně jsou prioritou města a společný podnik by měl během několika příštích let přinést finance na výstavbu lázeňského komplexu s dostačující ubytovací kapacitou.