e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Knihovny zaskočilo rozhodnutí vlády nepřipravené. Jak se otevřou?

publikováno: 25.4.2020, kategorie: Vzdělávání, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Většinu Česka překvapilo (a některé již nepřekvapilo) čtvrteční večerní rozhodnutí vlády, které zásadně změnilo plány na postupné otevírání. Zaskočilo také knihovny, které se původně měly otevřít v poslední vlně v červnu. Zjišťovali jsme, jak si s informací, že po víkendu mohou otevřít, poradily.

V lounské knihovně si podle původních vládních plánů naplánovali malování, revize fondu a změny v prostorovém uspořádání knihovny. V pondělí 27. dubna se sice otevře, ale jen provizovně. Podle ředitelky knihovny Dagmar Kučerové je to i z důvodu nekompletních metodických pokynů Ministerstva kultury ČR. "Od 27. 4. do 3. 5. bude knihovna fungovat v omezeném režimu. Čtenáři mohou dokumenty půjčovat i vracet, a to prostřednictvím výdejového okénka. Vracení knih bude možné na provizorně určeném místě před knihovnou. Otevírací doba ve všední dny je stanovena na 9,00 až 16,00 hodin," sdělila ředitelka knihovny. Louny zároveň ruší svou dosavadní služby dodávky knih ke dveřím, objednané knihy jsou k dispozici v knihovně.

Mostecká knihovna se otevře v pondělí 4. května v omezeném režimu. Otevřeno bude v pondělí, úterý a čtvrtek od 10,00 do 16,00 hodin, o dalším provozu bude knihovna informovat. "Zatím bude možné jen vracení a vypůjčení předem objednaných dokumentů. Objednávku lze provést z on-line katalogu knihovny, příp. na tel. č. 476 768 810," informuje Městská knihovna Most.

Městská knihovna KZMP Postoloprty otevře své prostory a další služby pro veřejnost v pondělí 4. května v 11,00 hodin. Do té doby bude fungovat půjčování „ve dveřích“ na předchozí objednávku e-mailem nebo telefonem. "Ihned poté, co naše pracovnice ukončily provoz rouškové šicí dílny, jsme zahájili letošní povinnou fyzickou inventuru knihovních fondů. To je rozsáhlá a náročná operace, kterou musíme provádět každých pět let a trvá dva týdny. Obvykle se knihovna za tím účelem uzavírala v letních měsících, nyní jsme však využili karantény a revizi zahájili v dubnu. Potrvá až do pondělního dopoledne 4. května," informoval Pavel Panenka s tím, že čas využije knihovna také pro nezbytná dezinfenční opatření. Počet lidí v knihovně bude omezen na deset, stejně jako v kurzech drátování a šití.

Stejné datum, tedy pondělí 4. května zvolila Chomutovská knihovna. I zde probíhají práce, které si naplánovali, když vláda ohlásila termín otevření na červen. "Byly naplánovány rekonstrukční práce na systému vytápění a kanalizaci, které právě v těchto dnech probíhají. Z tohoto důvodu nebude ani po oficiálním otevření veřejnosti přístupná čítárna. Všem čtenářům se za problémy, které jsou způsobeny snahou o zlepšení prostředí knihovny, omlouváme a budeme se opět těšit na návštěvu," vysvětluje knihovna v Chomutově.

Městská knihovna Klášterec oznámila, že se otevře již v pondělí 27. dubna.

Městská knihovna Litvínov otevře sice již 27. dubna, ale pouze v omezeném provozu. I zde probíhá revize knihovního fondu a přípravy na otevření. Bude možné pouze vracení výpůjček, a to v pondělí, středu a čtvrtek od 8,00 do 11,00 hodin, zatím bez přístupu do knihovny. "Zároveň spouštíme objednávky na telefonu 476 111 373 a e-mailu: dospele@knihovna-litvinov.cz. Objednat si můžete maximálně 5 výpůjček, které začneme vydávat okénkem 6. a 7. kvěnta od 8,00 do 11,00 a od 13,00 do 15,00 hodin," informuje na svém webu knihovna.

Regionální knihovna v Teplicích se také otevírá již v pondělí 27. 4., včetně poboček v Šanově, Řetenicích a Proseticích. Úpravy služeb a otevíracích dob najdete zde. Knihovna doporučuje rezervaci knih předem prostřednictvím on-line katalogu nebo emailu, což urychlí odbavení čtenářů. Vrácené knihy stráví pět dní v karanténě, takže budou delší dobu nedostupné.

Ilustrační foto: Pixabay.com.