e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 27. dubna až 1. května

publikováno: 25.4.2018, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední dubnový víkend si můžete prodloužit ještě o čarodějnické pondělí a sváteční prvomájové úterý, a tak jsme tentokrát tipy rozšířili na dlouhých pět dnů! Nabízíme třeba májové slavnosti v Radonicích, den s cementárnou v Čížkovicích, veterány v Chomutově, sraz trabantů, duatlonové závody...

Tipy na čarodějnické pondělí
Vybrali jsme pro vás tipy ve třinácti městech či zajímavých místech, kam můžete vyrazit na čarodějnické oslavy. Jejich přehled najdete v článku Tipy na čarodějnické pondělí.

Výstava bonsají
Na zámek Libochovice se opět na jaře vracejí bonsaje. Bonsai klub Libochovice bude vystavovat, ale také radit pěstitelů od soboty 28. dubna do úterý 1. května. V prodeji budou bonsaje i potřebná odborná literatura. Otevřeno je od 9,00 do 16,00 hodin v výstavní síni zámku.

Veteráni v Chomutově
Do Chomutova se o víkendu sjedou historické vozy. Sraz historických vozidel pořádá tradičně Veteran car club Chomutov. Obdivovat je budete moci v sobotu 28. dubna na parkovišti Severočeských dolů v centru města. Auta budou vystavena od 10,30 do 12,30 hodin, v poledne startují soutěže veteránů.

Den s cementárnou
Den s cementárnou se letos koná v sobotu 28. dubna. Tradice výroby cementu v Čížkovicích zaznamenává významné jubileum – 120 let a v duchu oslav tento den bude taky probíhat. Program začíná ve 14,00 hodin a potrvá až do večerních hodin. Můžete vyrazit na komentovanou prohlídku cementárny vláčkem, děti čeká opičí dráha, soutěže o ceny, divadlo, exhibice a workshopy. Podrobnosti o historii i programu najdete v článku Cementárna slaví 120. výročí, den pro veřejnost zakončí ohňostrojem

Prohlídky pro nejmenší
Poznáváme pohádky na zámku Stekník se jmenují zajímavé interaktivní prohlídky na zámku Stekník na Žatecku. Největší znalci pohádek budou nakonec odměněni diplomem. Prohlídkami provází pohádková postava. Dětské prohlídky budou probíhat v úterý 1. května vždy v: 10:30 11:30 12:30 13:30 14:30 15:30. 

První máj s párou
Pro obrovský zájem o zvláštní jízdu parním vlakem na Velký pátek na trase Most–Lovosice opakuje provozovatel Švestkové dráhy tuto akci ještě v úterý 1. května. Vlak se čtyřmi vozy tažený parní lokomotivou pojede mimo standardní dopravu po turistické lince T4 (dvě jízdy tam a zpět). Z Mostu odjíždí v 8,30 a 13,55 hodin, z Lovosic v 11,05 a 16,49 hodin. Opět budou v prodeji pamětní jízdenky, jízdné si bude možné koupit pouze u průvodčích ve vlaku. Pro zpříjemnění cesty mají cestující možnost zakoupit si občerstvení v bufetovém voze, který je součástí této historické vlakové soupravy. 

Sraz trabantů
První květnový den se na mosteckém autodromu sjedou podruhé majitelé, přátele a fanoušci legendárního východoněmeckého vozu Trabant. Čeká je například vytrvalostní závod nebo hodnocení vzhledu vozu, připraven je i doprovodný program pro návštěvníky. Podrobnosti se dozvíte v článku Na prvního máje autodrom přivítá místo alegorických vozů flotilu trabantů

ADAC GT Master
Ještě předtím však bude mostecký autodrom patřit skutečně rychlým a nádherným autům se silnými motory (tedy přesně opačným než je trabant). Novinkou letošního programu autodromu je totiž šampionát ADAC GT Masters, který se jede o víkendu 27. až 29. dubna. Podrobnosti se dočtete zde i v dnešním článku k doprovodnému programu. 

Mostecký Majáles
Studentské slavnosti se budou v Mostě konat v pátek 27. dubna na Prvním náměstí. Program bude probíhat od 11,00 do 18,00 hodin, čeká vás volba krále a královny Majálesu, hudební vystoupení, casting modelové agentury, fotokoutek a další.

Pivní slavnosti
V Poddžbánském pivovaru v Mutějovicích se sobotu 28. dubna koná první ročník pivních rockových slavností. Začátek je v 11 hodin, čekají vás prohlídky pivovaru, degustace, grilování, pivní soutěže, ve 14.30 startuje jízda veteránů a ve čtyři hodiny začíná první hudební vystoupení. Vstupné 150 Kč.

Svátek dobré nálady
Čarodějnice a první máj dohromady – to je svátek dobré nálady v Kryrech na Podbořansku. V pondělí 30. dubna odstartuje v 16,30 hodin průvod čarodějnic a večer od 22,00 hodin se můžete těšit na rockovou kapelu Hand Grenade. Úterní program začíná už v devět ráno s muzikou Iši Baráka a Miroslava Čermáka. V poledne vyjde prvomájový průvod, odpoledne vystoupí Michal David Revival a Full Time. Chybět nebudou pouťové atrakce, občerstvení, military tábor u kostela, vystoupení mažoretek a místních spolků, otevřena bude též Schillerova rozhledna. Foto: město Kryry.

Pouť svatého Marka
Sušany na Mostecku zvou v sobotu 28. dubna na pouť svatého Marka. Ve 14,00 hodin se koná mše svatá, kterou celebruje litoměřický biskup Jan Baxant a odpoledne od 16,00 hodin bude probíhat program na návsi s hudbou a táborákem. Na pouť můžete vyrazit v rámci Strupčické školní šlápoty pěšky, sraz je ve 14,00 hodin u školy ve Strupčicích.

Legiovlak
Ještě do pátku 27. dubna stojí zrekonstruovaný vlak československých legionářů na nádraží v Mostě. Na sobotu a neděli 28. a 29. dubna se přesouvá do Oseka. Podrobnosti o expozici i otevírací době zjistíte v článku.

Hopman duatlon
Další ze série závodů Hopman se koná 1. květnový den v Žatci na fotbalovém hřišti za řekou. Duatlonový závod kombinuje běh a cyklistiku. Připraven je pro kategorie dětí i dospělích s postupnými starty od 11,00 do 12,30 hodin. Přihlášky jsou možné do 28. dubna on-line na www.hopmantriatlon.cz nebo v případě volných míst i na místě.

Otevření amfiteátru
Na první květnový den se chystá v Lounech otevření amfiteátru v lounském parku. V 15,00 hodin děti čekají Příběhy včelích medvídků v podání Divadla Věž, poté vystoupí sbor Kvítek, kouzelník a připraveno je poetické májové čtení. Vstup 50 Kč, občerstvení zajištěno.

Radonické májové slavnosti
Celodenní pestrý program – to je První máj v Radonicích na Kadaňsku, nedaleko Doupovských hor. Program se bude odehrávat na náměstí i dalších místech. Na hlavním pódiu začíná program v 10,00 hodin a zahrnuje exhibiční vystoupení a show, taneční ukázky a odpoledne od 16,00 hodin koncert kapely Mirai. Na autobusovém nádraží se představí kaskadérská škola, v kulturním domě a sportovní hale chovatelská králičí výstava včetně cvičených králíků a výstava historických fotografií. Na hřišti budou k dispozici atrakce pro děti i adrenalinové sporty včetně letů vrtulníkem. Mobilní muzeum a dobové ležení připomene 100. výročí vzniku Československa, na děti čekají pouťové atrakce, ukázky výcviku dravců a mnoho dalšího.

Prvomájový expres
Na dopravu na Radonické májové slavnosti můžete použít také speciální vlaky, které pojedou z Kadaně po Doupovské dráze. Pojede také Prvomájový expres na lince Most - Jirkov - Chomutov - Kadaň - Želina - Vilémov s odjezdem v 8,45 hodin zu Mostu a návratem v 17,03 z Vilémova. Podrobnosti na webu doupovskadraha.cz.

Noční prohlídka
Noční prohlídka s galerií živých obrazů vás čeká v sobotu 28. dubna na zámku Vrbičany u Litoměřic (u D8). Klíčovými okamžiky českých dějin vás provedou živé obrazy ve stylu Járy Cimrmana a Pavla Kantorka. Začátek ve 21,00 hodin.

Stavění májky
V pondělí 30. dubna se bude na kláštereckém centrálním náměstí stavět tradiční májka. Začátek je v 15,00 hodin. O hudební doprovod se postará Viliam Béreš s kapelou.

Zahájení cyklistické sezóny
V Jirkově odstartují novou cyklistickou sezónu v sobotu 28. dubna společnou cyklojízdou. Sraz je v 8,00 hodin na náměstí před radnicí, start, respektive nakládání kol v 8,30 hodin. Trasa měří asi 70 km a vede z Hory svatého Šebestiána přes Přísečnici, Měděnec, Klášterec nad Ohří a Kadaň do Jirkova. Kontakt a přihlášky: 605 879 658.

Valdštejnské slavnosti
První mám přivítá Litvínov tradičně Valdštejnskými slavnostmi, které odstartují průvodem městem a vítáním hraběcí rodiny v zámeckém parku. Tam se také bude odehrávat velká část programu - koncerty, dobový jarmark. Ve Voigtových sadech bude rytířský turnaj. Vše potřebné o Valdštejnské slavnosti i Studentském Majálesu, který se koná den předtím, se dozvíte v článku.

Foto: Naše Radonicko.