e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Vernerův mlýn jako příklad zdařilé obnovy památky

publikováno: 25.4.2015, kategorie: Zajímavosti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Cenu Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro za příkladnou obnovu památky za loňský rok získal Vernerův mlýn v Brlohu na Lounsku. Historický mlýn rodina potomků mlynáře postupně opravuje a zpřístupňuje veřejnosti. Ocenění se dočkal také Sousedský spolek Merboltice, který se věnuje propagaci a záchraně podstávkových domů a dalších památek v Merbolticích.

Vernerův vodní mlýn v Brlohu na Lounsku nabízí návštěvníkům unikátně dochovanou technologii mletí zrna z 19. století, muzeum mlynářství a pořádá celou řadu akcí. Národní památkový ústav ocenil především precizní restaurátorské práce, které probíhají už šestým rokem. Vloni například prošly rekonstrukcí elektrodynamo a Křižíkova rozvodnice a soustava k mletí žita. "Veškeré zásahy prováděl restaurátor Pavel Sršeň ve spolupráci s odbornými pracovníky NPÚ. Výsledkem je precizní práce, která zastavila přirozený degradační proces materiálů a zajistila možnost prezentace technologií při zachování jejich patiny stáří. V roce 2015 by mělo být pokračováno v konzervování a opravách dalších strojů," vyzdvihl Daniel Vágner z Národního památkového ústavu. "Objekt je tak vzorovou ukázkou citlivé rekonstrukce technické památky a jejího zpřístupnění veřejnosti," dodává.

Informace o mlýnu a možnosti návštěvy najdete v rubrice Kultura, sport, turistika

Cena Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro s podtitulem Společenské ocenění příkladů dobré praxe je Národním památkovým ústavem vyhlašována letos druhým rokem. Smyslem ceny je upozornit na pozitivní příklady a příběhy v oblasti památkové péče, ukázat, co se povedlo, a ocenit ty, kteří se o to zasloužili. Do celostátního finále postupuje kromě Vernerova mlýna také Sousedský spolek Merboltice. "S výsledky hodnocení se veřejnost seznámí v září letošního roku při slavnostním vyhlášení a předání cen v kostele sv. Floriána v Krásném Březně u Ústí nad Labem," informoval Daniel Vágner. Udělena bude i cena veřejnosti, hlasovat bude možné v anketě.