e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Chomutov si připomene slavnostmi historická výročí

publikováno: 25.4.2013, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Šárka Schönová

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední dubnový víkend bude patřit centrum Chomutova a zejména městský park tradičním městským slavnostem. Každý den z víkendu bude výletem do jiného období historie. V sobotu se vydáte o sto let zpátky, kdy se v Chomutově konala zemská výstava. Neděle pak bude krokem o dalších sto let a vzpomínat se bude setkání tří panovníků protinapoleonské koalice.

Sobota bude věnovaná 100. výročí zemské výstavy v Chomutově. „Krásnou secesní dobu připomene oblečení spolku elegantních dam, ale i zástupců města, kteří ve 13,00 hodin přivítají arcivévodu Karla, jenž přednese svoji zdravici. Chybět nebudou ani ostrostřelci,“ uvedla organizátorka Silvie Škubová. Zemskou výstavu pak připomene replika sochy německého rytíře z oblastního muzea, která byla součástí dominanty právě výstavy v roce 1913. Na parkovišti Severočeských dolů bude tradiční sraz historických vozidel. Vojenské historii pak bude věnovaná neděle. Část parku obsadí vojenské ležení protinapoleonské koalice složené z příslušníků ruské a rakouské armády, mobilní výstava z muzea pak připomene ukázkami vojenské uniformy té doby. V jednu hodinu po poledni pak přijedou do Chomutova vyslanci tří panovníků. V prodeji budou kromě jiného modely historických kanónů a obléhacích strojů.

V obou dnech bude slavnostem patřit městský park od 10,00 do 18,00 hodin, ale na sobotní večer je ještě připravený program od 20,00 hodin. Historie tu bude opravdu na každém kroku, ať už v podobě řemesel i s ukázkami práce kováře, řezbáře, brašnáře, písaře, hrnčíře a přadleny, nebo mobilní muzeum s expozicí, ostrostřelci, ukázka dobové módy a pravého vojenského ležení. „Kromě běžného občerstvení se mohou návštěvníci těšit i na to stylové a C. K. polní zabíjačku řezníka Krkovičky s ukázkami výroby tradičních zabíjačkových pochoutek. Novinkou bude také prezentace pivotéky,“ doplnila Škubová. Na pódiu se vystřídají kejklíři, flašinetář, herci, tanečníci a komedianti. Z hudebního altánu bude obě odpoledne hrát big band v podání dvou známých chomutovských souborů Big bandu Zdeňka Tölga a Tequila bandu ZUŠ TGM Chomutov. Děti se mohou těšit i na oblíbené jízdy na ponících ze zooparku a slavnostní atmosféru dokreslí i jízdy kočárem po městském parku. Pestré soutěže pro malé i velké bude po celý víkend organizovat Kultura a sport Chomutov a Junák. Odstavná plocha vedle divadla bude patřit už od 22. dubna do 5. května pouťovým atrakcím pro malé i velké. Městské divadlo od čtvrtka 25. do soboty 27. dubna obsadí veletrh Technodays, kterým pořádající Okresní hospodářská komora v Chomutově představí firmy s technickými obory a řemesly.