e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na tento víkend – 27. až 29. dubna

publikováno: 25.4.2012, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Víkend bude tentokrát prodloužený o čarodějnické pondělí a prvomájové úterý, což předznamenává jeho program. Nabídneme vám pár zajímavých tipů na čarodějnické reje i studentský majáles, ale i směs zábavy pro celou rodinu – sokolnický den na hradě, probouzení draka, závody dračích lodí, přehlídku bonsají i parníků, prohlídku kostelů a noční pozorování oblohy.

Čarodějnice v Chomutově
Den plný zábavy se koná 28. dubna v Chomutově. V areálu Tomáše ze Štítného bude od 15,30 do 17,00 hodin probíhat čarodějnické odpoledne se soutěžemi. Kino Svět pak na tento den nachystalo celou sérii promítání s čarodějnickou tématikou od 14,30 do 21,00 hodin. Postupně uvídíte Čarodějnické pohádky, 3D film Šmoulové, snímek Havran a naposledny Saxánu a Lexikon kouzel.

Den sokolnictví
Poslední dubnový víkend pořádá Horní hrad u Stráže nad Ohří Den sokolnictví a lovectví. Začátek programu je v sobotu 28. dubna od 10,00 hodin. Připomínkou starého loveckého umění si přiblížíte život a úlohu dravců v krajině. Uvidíte celou řadu dravců a sov rozmístěných po celém hradě, letové ukázky s přednáškami, budete mít možnost podržet si dravce na ruce, připraveny jsou hry a soutěže pro děti i dospělé, lukostřelba, lovečtí psi, kuna, expozice sokolnických potřeb. Podrobnosti o akci v tomto článku.

Keltský svátek
Zahradní restaurace Černý kůň Louny pořádá 30. dubna od 18,00 hodin oslavu kelstkého vítání jara – svátek Beltane. Uslyšíte keltský rock v podání kapely Dick O´ Brass.

Čarodějnický rej na K500
V pondělí 30.  dubna se v Žatci koná tradiční čarodějnický rej v areálu K500. Průvod vyjde z náměstí Svobody v 17,00 hodin. O hodinu později se v letním areálu koná volba Miss čarodejnice, zapálení hranice a upálení čarodejnice, soutěže pro děti, projížďky na koních a další zábavy pro děti i dospělé. Hrát bude Funny Orchestra

Čarodějnice ve skanzenu
Slet čarodějnic se v Podkrušnohorském zooparku v areálu Stará Ves v Chomutově uskuteční 30. dubna od 16,00 hodin. Pro malé čarodějnice a čarodějnické učně bude připravena škola kouzel, soutěže o ceny, čarodějnický rej a volba královny sabatu. Oheň poslouží nejen k pálení čarodějnic, ale i k opékání špekáčků a jiných dobrot. Pro lepší přístup do Staré Vsi bude 30. dubna od 15,00 hodin otevřena brána od chomutovské STK (ze směru od sídliště Písečná) a brána od restaurace U Pratura (ze směru od sídliště Kamenná).

April Open-Air
V chomutovském Atriu Střediska knihovnických a kulturních služeb se v sobotu 28. dubna koná rockový festiválek. Od 15,00 hodin budou hrát kapely Whispering of soul, Mean on eyes, Noční klid, Hot pants, Love Makers, High five.

Probuzení Březeneckého draka
Po zimním spánku se v sobotu 28. března probudí Březenský drak. V obci Březno u Chomutova čeká děti absolvování pohádkové hornické cesty, po které je provedou permoníci. V plánu je také vypouštění poselství čápům a koncert zpěvačky Petry Černocké. Podrobnosti se dozvíte v pozvánce.

Saxana v Droužkovicích
Čarodějnice se budou slavit v Droužkovicích na Chomutovsku hned dva dny. V neděli 29. dubna se od 16,00 hodin v hospodě U Hřiště koná Zábavné odpoledne se "Saxanou" nebo-li Petrou Černockou. V pondělí se pak tamtéž uskuteční od 16,00 hodin slet a čarodejnická zábava se skupinou Aguarius.

Jarní výstava bonsají
Ve dnech 27. až 29. dubna na Státním zámku Libochovice uskuteční Jarní výstava kvetoucích bonsají. Celou akci pořádá Bonsai klub Libochovice, jehož cílem je seznámit co nejširší veřejnost s prastarým uměním a kulturou východní Asie. Nedílnou součástí výstavy je poradenská služba a prodej květin. Otevřeno bude vždy od 10,00 do 16,00 hodin.

Čarodějnice na hradě
Pálení čarodejnic na hradě Hazmburk na Litoměřicku se koná v pondělí 30. dubna . Hrad bude otevřeno od šesti večer do půlnoci, k zapálení ohně dojde ve 20,00 hodin.

Velká přehlídka parníků
Saská paroplavba pořádá první květnový den velké setkání svých parníků Flottenparade v Drážďanech na řece Labi. Přímo pod Brühlskými terasami v centru města si budete moci prohlídnou historické parníky a salónní lodě nejstarší a největší parní flotily na světě. Se saskou paroplavbou se můžete vydat během letní sezóny na řadu výletů. Jízdní řád a objednávky lístků na http://www.saechsische-dampfschiffahrt.de.

Zahájení turistické sezóny v Mostě
V sobotu 28. dubna pořádá město Most slavnostní odhalení restaurovaných kaplích Panny Marie ve Vtelně (od 9,30 hodin), které zahájí turistickou sezónu ve městě. V půl jedenácté startují výlety pro pěší a cyklisty i automobilisty (na 4, 9 a 22 km). Během dne si můžete prohlédnout faru ve Vtelně včetně její  historické černé kuchyně (od 9,30 do 14,00 hodin), kostel sv. Jiří v Českých Zlatníkách (od 11,30 do 15,00 hodin), kostel sv. Jakuba Většího v Bedřichově Světci (12,00 – 15,00 hodin). Od 12,00 do 18,00 hodin budu v Českých Zlatníkách probíhat slavnosti sv. Jiří s doprovodným programem, stánky a netradičními sportovními soutěžemi.

Myslivecké dny
Myslivecké dny se konají na zámku v Libouchci na Ústecku. V sobotu 28. dubna začíná program v 9,00 hodin a až do třetí odpoledne uvidíte vystoupení mladých mysliveckých trubačů, jarní svod loveckých psů, ukázky sokolnického výcviku a vábení zvěře. V sobotu a také v neděli od 9,00 do 12,00 hodin si můžete prohlédnout myslivecké trofeje, k prodeji budou myslivecké potřeby.

Závody dračích lodí
Na Kamencovém jezeře v Chomutově se jede čtvrtý ročník Dragon Cupu – závodu dračích lodí O pohár města primátora Chomutova. V úterý 1. května dopoledne se pojedou tréninkové jízdy, závody firemních posádek startují od 13,00 do 18,00 hodin,  poté následuje vyhodnocení. V 16,00 hodin zahraje country skupina Makovec, od 19,30 hodin začíná country zábava s touto kapelou.

Bleší trh
Další bleší trh se koná v neděli 29. dubna od 9,00 hodin za zahradě Kludského vily v Jirkově. Prodávat a kupovat cokoliv se bude od 9,00 do 13,00 hodin, vstup je zdarma, prodejní místo za 50 Kč.

Valdštejnské slavnosti a studentský majáles
Oslavy v Litvínově začínají v pondělí 30. dubna ve 14,00 hodin studentským Majálesem. Od gymnázia vyjde průvod k Citadele, kde o hodinu později začíná studentský program. Chudeřínské slavnosti se budou konat také v pondělí od 17,00 hodin v chudeřínském parku. Hlavní program se bude odehrávat v úterý 1. května v Zámeckém parku, kde bude od 9,00 hodin otevřen jarmark a kam v 10,00 hodin dorazí průvod s knížecí rodinou. Pro děti budou připraveny jízdy na koních a dobové hry, rytířský turnaj, vystoupení fakíra, cirkusové představení i pohádka Za brankou je drak. Ve 14,00 hodin zahraje Saigerhuettenkapelle z Olbernhau a v 16,00 hodin hlavní hvězda programu – kapela MIG 21. Celý program slavností najdete zde.

Pozorování hvězd
Mimořádné pozorování Konjunkce Měsíc + Mars + Regulus + Venuše v Plejádách můžete využít v hvězdárně v Mostě na hradě Hněvín. Podle hvězdářů půjde o mimořádnou událost tohoto roku. Pozorování probíhá 29. dubna od 20,30 do 23,00 hodin.

Běh okolo náměstí
Již počtrnácté se na 1. náměstí v Mostě uskuteční v úterý 1. května Běh okolo náměstí - O putovní pohár primátora města Mostu" Akce probíhá od 15,00 do 17,00 hodin, prezentace bude zahájena již od 14,45 hodin. Na trati dlouhé přibližně 300 metrů si můžete otestovat svou fyzickou kondici a poměřit síly v rodinných soubojích na čas. V letošním roce obhajují svá prvenství atletka Míša Dohnalová z AK Most a David Sazima z USK Praha, odchovanec mostecké atletiky.