e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kam bezpečně do přírody: Série tipů na výlety

publikováno: 25.3.2020, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Karanténa, která svírá Česko, omezuje pobyt venku. Odborníci ovšem upozorňují, že pobyt na čerstvém vzduchu je zásadní pro naši imunitu a ta nám zas umožňuje lépe bojovat s virem. Připravujeme pro vás proto sérii výletů do přírody, do méně známých míst.

V médiích i na sociálních sítích se často ozývá: Zůstaňte doma. Ovšem představa, že děti zůstanou třeba měsíc zavřené v paneláku, děsí nejen rodiče, ale též lékaře. „Není žádoucí být celou dobu doma a trávit čas v uzavřeném prostředí. Nejlíp je dýchat na čerstvém vzduchu a pohybovat se. Hlavním cílem našich opatření je minimalizovat riziko přenosu na další osoby, a to v lese, v přírodě, určitě nehrozí, takže to vřele doporučuji,“ řekl Českému rozhlasu šéf krizového štábu Roman Prymula. Virus se přenáší z člověka na člověka, případně prostřednictvím předmětů, kterých se lidé dotýkali, v lese vám tedy žádné nebezpečí nehrozí. Podle lékařů je pobyt na vzduchu a Slunci zásadní pro naši imunitu i psychickou pohodu, což nám umožňují jednak lépe překonávat nástrahy dnešních dní i případný virus v těle.

Z venkova se ozývají rozzlobené hlasy, že lidé z měst tam vyjíždění na procházky a ohrožují tak zdraví zdejších obyvatel. Při zachování bezpečného pohybu je však přenesení viru na místní obyvatele takřka vyloučené. A je to podobné, jako vyčítat obyvatelům venkova, že přijíždí do města kvůli nákupům, k lékaři či do práce.

Podobně je to s nošením roušek, které jsou ve volné přírodě zbytečné. "Je vhodné rozlišovat, v jakých situacích jsou roušky potřeba a v jakých nikoli. Při pobytu ve volné přírodě (procházky, sport, venčení psů) bez kontaktů s ostatními lidmi (zbytečně se nepřibližovat, nedávat se do řeči) je riziko přenosu minimální, a nošení roušky tedy není potřeba," vysvětlili pro Seznam Zprávy profesoři pražské Nemocnice Na Bulovce Ladislav Machala a Jiří Beneš.

Rozhodli jsme se proto přinést vám tipy na procházky do přírody, kde je dostatek volného prostoru, abyste se mohli chovat bezpečně. Budeme vám je pravidelně přinášet na stránkách volnočasového magazínu www.e-region.cz, který teď bohužel taktéž přišel zcela o svou náplň.

A jak tedy bezpečně vyrazit na výlet nebo procházku? Pokud je to možné, vyhněte se hromadné dopravě. Budeme vám nabízet tipy jak pro motorizované, tak krátké výlety přímo z měst. Choďte pouze v úzkém rodinném kruhu, nepřibírejte žádné přátele nebo sousedy či spolužáky vašich dětí. Než opustíte území obce, mějte na sobě vždy roušku. Vezměte si s sebou vlastní zásobu jídla a pití - restaurace jsou zavřené a do místních obchodů nechoďte. Pokud na cestě někoho potkáte, poodejděte z cesty a vyhněte se. 

Užijte si pobyt v jarní přírodě a hodně zdraví!