e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Knihovna v Lounech roznáší knihy na kolech i pěšky

publikováno: 25.3.2016, kategorie: Zajímavosti, autor: Dagmar Kučerová

Sdílet: facebook twitter google+

Březen, měsíc čtenářů, je v plném proudu, knihovničtí inspektoři v Lounech běhají po městě a obdarovávají toho, kdo má při sobě knihu. V knihovně probíhá ještě více akcí než obvykle. Každý ale přijít nemůže. A tak knihovna myslí také na své imobilní čtenáře.

Již od loňského roku doručují klienti STD Jeroným v rámci pracovní terapie knihy čtenářům domů. V zimě pěšky, při pěkném počasí na kole.

Tandemové kolo totiž přibylo do mobiliáře knihovny díky projektu Pomáhej pohybem společnosti ČEZ. Loni na podzim naši příznivci „nasportovali“ peníze na speciální kolo s příslušenstvím.

Jak první letošní jízdy probíhají říká sociální pracovnice Marcela Vykouková: „Blížící se jaro a přibývající teplé dny vybízejí pracovníky a klienty Městské knihovny Louny k prvním nesmělým jízdám na tandemovém kole. Doručování knih je zároveň zahrnuto v nabídce nácvikových činností. Pro uživatele sociální služby byla tímto způsobem vytvořena další smysluplná činnost, při níž mohou rozvíjet své komunikační a sociální dovednosti spojená s pocitem potřebnosti a užitečnosti“.

Podobnými aktivitami knihovna dotváří obraz komunitní knihovny, která je v Lounech skutečně pro každého.