e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 27. až 29. března

publikováno: 25.3.2015, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Tento víkend startuje turistická sezóna, a tak je program nabitý akcemi, začínajícími slovy „zahájení“. Kde se tedy budu slavit začátek sezóny? V ústecké zoo, na mosteckém autodromu, na duchcovském zámku... Druhým tématem jsou nadcházející Velikonoce – ty si můžete užít v oseckém klášteře, zubrnickém skanzenu, na litoměřickém hradě - a nebudou chybět ani ohrádky s živými zvířaty jako na naší fotce z Litvínova.

Začátek sezóny v zoo
Zoologická zahrada v Ústí nad Labem naplánovala zahájení své letní sezóny na sobotu 28. března. Program bude probíhat od 11,00 do 18,00 hodin a jeho stoučástí je slavnostní otevření nového „Venkovského dvorku“, atrakce a pohádky pro děti, hudební vystoupení. Hostem dne bude Martin Kraus.

Velikonoce ve skanzenu
Víkend před velikonočními svátky si můžete oživit typické lidové zvyky ve skanzenu v Zubrnicích na Ústecku. Program bude probíhat v sobotu i neděli od 9,30 do 16,00 hodin. Během obou dnů vystoupí folklórní soubory, v sobotu soubor Šafrán, děti uvidí pohádku Divadla Tondy Novotného, v neděli Krušnohorská dudácká muzika a pohádku zahraje Bářino toulavé divadlo. Navštívit můžete pečení s Aničkou, Liščí stezku pro děti, uvidíte pletení pomlázek a tradiční řemesla. Otevřeno bude mít zubrnická železnice.

Velikonoce v klášteře
Dalším místem, které připomene velikonoční tradice, bude klášter Osek. Informační turistické centrum v Oseku jako již tradičně pořádá ve dvou víkendech výstavu Velikonočních tradic v areálu cisterciáckého kláštera Osek. Poprvé se návštěvníkům otevře v sobotu a neděli 28. a 29. března, vždy od 10,00 do 17,00 hodin. Můžete si osobně vyzkoušet řadu velikonočních zvyků a řemesel nebo se zapojit do soutěží. Podrobnosti se dočtete v tomto článku

Jarmark na hradě
Další velikonoční akcí bude jarmark na hradě Litoměřice v sobotu 28. března od 10,00 do 17,00 hodin. Hned zkraje můžete navštívit přednášku o historii Hradu Litoměřice. Během dne vystoupí pěvecký sbor Litoměřický Hlásek, od 11,00 hodin divadelní spolek  Loudidlo, odpoledne od 14,00 hodin flétnový souboru ZUŠ Litoměřice a poté děti opět čeká představení. V průběhu programu si můžete vyzkoušet výrobu ručního papíru a pomlázek, dekorací z kukuřičného šustí, malování kraslic, pletení z proutí.

Zdobení kraslic
Ještě do pátku můžete navštívit Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci, kde se konají od 9,00 do 17,00 hodin ukázky zdobení kraslic. Ve čtvrtek a v pátek se představí Zdeňka Galbová a Lenka Kramerová z Chebu, které budou tvořit voskovým reliéfem, madeirováním a drátováním.

Velikonoce v čajovně
Čajovna Pohoda v budově muzeua v Duchcově pořádá v sobotu i neděli vždy od 14,00 do 17,00 hodin Velikonoce v Pohodě. Budete mít možnost shlédnout, jak se co dělá na Velikonoce, dámy z Dámského klubu vám ukážou, jak se zdobí vajíčka, pletou košíčky a podobně zajímavosti. V průběhu ukázek prací si budete moci i v klidu posedět u dobrého čaje či kávy.

Pohádkové sklepy s Kuřetem
Až do neděle 29. března pokračuje v Jirkově charitativní týden. V sobotu ve 14,00 hodin začínají v Městských sklepích netradiční prohlídky – Pohádkové živé sklepy. Před vstupem do sklepů bude po celé odpoledne probíhat velikonoční workshop a kulturní program v režii dětí z Dětského domova Vysoká Pec. Podrobnosti o celém týdnu s Kuřetem se dozvíte v článku

Automobilová show
Autodrom Most se zahájí sezónu první 29. března od 9,00 hodin akcí s názvem The Most AUTOSHOW #1. Autodrom nabídne pro návštěvníky atraktivní program, jehož součástí budou osobní coachingy s profesionálními jezdci, taxi jízdy s dvojnásobným držitelem ocenění Zlatý volant Petrem Fulínem nebo jízdy v trucku s Frankiem Vojtíškem. Podrobnosti v článku Autodrom vstupuje do nové sezóny s autoshow.

Zámecký karneval
V sobotu 28. března 2015 se v 10,00 hodin znovu otevřou brány zámku Duchcov. Sezóna tu začíná výstavou Háčkovaný svět a dětským karnevalem nazvaným Casanova se baví. Děti proto čeká oblíbené Divadlo v Pytli a Petr Stolař jako Casanova. Karneval s maskami se koná ve Valdštejnském sále od 14,00 do 16,00 hodin. Podrobnosti v článku Zámek Duchcov zahájí sezónu karnevalem

Šansony na zámku
Program melodických šansonů a písní „Nůž na ticho” pro pohlazení na duši zahájí letošní kulturní sezónu na zámku Krásný Dvůr u Podbořan. V zámeckém prostředí se v sobotu 28. března představí herečka a zpěvačka Andrea Buršová v doprovodu netradičního smyčcového kvarteta Indigo Quartet z Brna. Začátek ve 14,30 hodin.

Hudební svátek jara
V rámci festivalu Svátek jara se v Teplicích v Rokokovém sále zámku koná v neděli 29. března vystoupení dětské umělecké skupiny s pozoruhodným názvem Zhemchunzhina. Začátek je v 11,00 hodin a vstup je volný.

Farmářský trh
Nákupy na Velikonoce můžete v sobotu 28. března obstarat třeba na náměstí 1. máje v Chomutově. Farmářský trh bude probíhat od 8,00 do 12,00 hodin. V Teplicích u Olympie bude trh v pátek od 11,00 do 17,00 hodin.

Zajímavé koncerty
Kapela Wohnout bude hrát v sobotu 28. března v Dělnickém domě v Cítolibech na Lounsku. Představí svůj program Laskonky a Kremrole Tour, roli předskokana zajistí Lety mimo. Začátek v osm hodin.
Slovenští Horkýže Slíže zahrají v sobotu v Kadani v KZ Orfeum.
V sobotu se koná další zajímavý rockový koncert v Mostě – Klub Voko pozval do mosteckého Repre skupinu Abraxas. Začátek ve 20,00 hodin, otevřeno bude ale už šesti hodin, abyste se mohli trochu rozproudit.
Vokálně-instrumentální skupiny Madrigal z kadaňského gymnázia pokřtí v sobotu své nové CD. Stane se tak v kostele Stětí sv. Jana v Kadani v 17,00 hodin.
Ve strupčickém kostele svatého Václava se v neděli 29. března od tří odpoledne koná Jarní koncert smíšeného sboru Ventilky. Výtěžek ze vstupného bude použit na údržbu kostelů ve Strupčicích a Sušanech.