e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Hnědé cedule navigují turisty

publikováno: 25.3.2011, kategorie: Turistika, autor: Magdalena Hanáčková

Sdílet: facebook twitter google+

Projekt s názvem „Kulturně turistické značení na dálnicích a silnicích Ústeckého kraje“, který přinese známé hnědé cedule informující o památkách a zajímavostech v celém Ústeckém kraji, v těchto dnech končí osazováním posledních z nich. Smyslem těchto cedulí je propagovat turistické cíle, upozornit na ně při průjezdu danou oblastí a zkvalitnit tak orientaci nejen návštěvníků, ale i místních obyvatel.

Lidé  se podle hnědých cedulí již běžně orientují, systém je známý nejenom z jiných krajů České republiky, ale také okolních států. Vlastníci kulturních památek, obce a města, jejich instalaci vítají s nadšením, jde o nenásilnou reklamu a propagaci míst, kam by turista při průjezdu danou oblastí třeba vůbec nezamířil.

Financování projektu je realizováno na základě dotačních titulů z fondů EU v celkové výši cca 7,7 mil Kč, realizace uskutečnila firma Značky Praha s.r.o.

Projekt je v poslední fázi, poněkud opožděné osazování posledních značek ovlivnilo mrazivé počasí, ale jsem rád, že v nové turistické sezoně již značky budou plnit svůj účel,“ řekl Bc. Radek Vonka, radní Ústeckého kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch.Ústecký kraj se tak bude moci prezentovat pro turisty a občany známou formou, a zviditelní své zajímavosti a památky.

Na území Ústeckého kraje přibylo podle smlouvy s firmou Značky Praha s.r.o. celkem 393 kulturně turistických značek, které označují celkem 52 turistických cílů. „Snažíme se, aby tento počet nezůstal konečný. Proto připravujeme další projekt, který označí další významné turistické a kulturní cíle v našem kraji,“ poznamenal Radek Vonka. Zatím jde o významná turistická místa jako jsou hrady a zámky, přírodní zajímavosti, městské památkové rezervace, zoologické zahrady a památná místa republiky.

K pomníku Přemysla Oráče ve Stadicích a památné hoře Říp u Roudnice nad Labem budou hnědé cedule navigovat turisty již u dálničních sjezdů. Zmíněná památná místa jsou zahrnuta do projektu Po stopách praotce Čecha, aneb Staré pověsti české v Ústeckém kraji, který seznamuje děti i dospělé zábavnou formou o pověstech a bájích národa českého,“ dodal Radek Vonka. Společně s památným dubem v Peruci, kde se odehrával milostný příběh Oldřicha a Boženy, tvoří základní trojici. Žádný z krajů České republiky se nemůže pochlubit tolika významnými body nebo momenty české historie na svém území. Podrobnosti, historii, soutěže pro děti a kulturní akce spojené s tímto projektem si můžete prohlédnout na www.praoteccech.cz