e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Krajina sociální...

publikováno: 25.3.2010, kategorie: Výstavy, autor: Jitka Bažantová

Sdílet: facebook twitter google+

Pokračováním cyklu Krajina…, jehož první částí byla Krajina romantická, je tentokrát výstava s názvem Krajina sociální. Výstavu s touto tématikou můžete navštívit v galerii Rampa, která je výstavním projektem Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem. Jestliže jsme se v předchozí výstavě toulali přírodou a vyhledávali dobrodružství, vydáváme se nyní objevovat město a jeho svébytné prostory.

 Zástavby domů, ulice, čtvrtě, sídlištní aglomerace a v nich samovolně vznikající obyčejná, přesto nevšední místa se stopami lidské přítomnosti.Nečekaně se však odhaluje, že zdánlivě banální věci hrají v našem životě důležitou roli, neboť vytvářejí vztah k těmto místům, vytvářejí domov.

Město je ale především sociální sítí. Přirozená potřeba sdružovat se a nezbytná závislost na ostatních obyvatelích vybízí člověka ke vzájemné komunikaci. Formují se tak sociální vztahy, vznikají různá společenství a osobité mikrosvěty. Tímto způsobem nahlížíme také na hnutí tramping, ačkoliv se odehrává jinde než ve městě, jako na určitou komunitu, neboť právě zde vznikají silné sociální vazby.

Na Krajinu sociální bude v květnu navazovat výstava Krajina transformovaná.

Vystavující umělci:
Alena Drahokoupilová, Dita Havránková, Michaela Spružinová, Libor Svoboda, Kamil Tupý

Místo konání:
Galerie Rampa, 4. patro budovy Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně,
Pasteurova 9, Ústí nad Labem 

Termín konání: 
do 23. 4. 2010
Otevřeno: po – pá 10.00 – 18.00 hodin
Kurátorky výstavy: Jitka Bažantová, Klára Raková, Šárka Slaninová (studentky 2. ročníku magisterského studijního oboru Kurátorská studia na FUD UJEP)
Kontakt: galerierampa@seznam.cz, www.fud.ujep.cz