e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Mostecké divadlo přivede na jeviště ožehavé téma stalkingu

publikováno: 25.2.2020, kategorie: Divadlo a film, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

První činoherní premiérou sezóny 2020 v Městském divadle v Mostě bude světová premiéra divadelního thrilleru Tvůj život patří mně. Režie se v Mostě podruhé ujal německý režisér Can Fischer. Poprvé diváci hru uvidí v pátek 28. února, další reprízy jsou naplánované na březen.

Na jeviště mosteckého divadla přiváží německý režisér ožehavé téma stalkingu, což je výraz pro sledování a obtěžování druhé osoby, ať už fyzicky nebo prostřednictvím telefonu či sociálních sítí. Pojem „stalking“ jako nebezpečné pronásledování je i podle českého práva trestný čin. Režisér Can Fischer převedl do divadelní formy příběh nového německého televizního filmu Dein Leben gehört mir (Tvůj život patří mně) scenáristky Kristin Derflerové a režiséra Jochena Alexandera Freydanka. "Jedná se o velmi sugestivní sondu do jednoho zdánlivě normálního mileneckého vztahu. Nový pár zažívá první milostné okamžiky, dlouhé pohledy do očí, romantickou projížďku na lodi... Milenci toho ale o sobě navzájem zatím mnoho nevědí. Hannesovo chování je ovšem postupně podezřele zvláštní a optika příběhu se začne měnit. Je vše opravdu tak, jak se na první pohled zdá? To, co začíná jako idyla, se mění v divadelní thriller! Autor stupňuje napětí, scény se střídají v rychlém rytmu a atmosféra houstne, až se stává nesnesitelnou," říká k inscenaci dramaturg Jiří Janků.

Pro německého režiséra jde o druhou spolupráci s mosteckým divadlem, v roce 2018 divadlo uvedlo v české premiéře jeho divadelní adaptaci filmového scénáře Jana Brarena Homevideo. Zkoušení bylo sice kvůli jazykové bariéře složité, nicméně podle dramaturga úspěšné. "Vít Herzina, jako podivný psychopatický stalker a Veronika Týcová, jako jeho vystresovaná oběť, mají v inscenaci několik velmi silných momentů a ani představitelky dalších rolí za nimi nezaostávají. Výsledkem je skutečně silné komorní drama, které se otevřeně vyrovnává s jedním neblahým fenoménem dnešní doby," dodává dramatug.

Světová premiéra se odehraje 28. února, další reprízy jsou plánované na 3., 11. a 24. března v Aréně mosteckého divadla.

Foto: režisér Can Fischer, archív Městského divadla v Mostě.