e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kadaňské muzeum představilo novinky sezóny

publikováno: 25.2.2019, kategorie: Památky, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Městské muzeum v Kadani se už chystá na začátek turistické sezóny a představilo svůj letošní program. Zahajovat ji bude postupně - už v březnu se otevře kadaňský hrad, v dubnu Františkánský klášter a v květnu pak také dvě městské věže.

"Velká část muzejního programu se letos ponese v duchu česko-německých vztahů. Týká se to jak výstavy, připomínající události v Kadani z roku 1919, tak historie zaniklého města Přísečnice, které ustoupilo stavbě přehrady," vysvětlil plány na letošní rok ředitel muzea Petr Liebscher.

Zahájení sezóny v Kadani bude probíhat postupně. Již 1. března se otevře kadaňský hrad, a to vernisáží výstavy Kadaňský březen 1919. Výstava na hradě bude otevřena vždy o víkendech, během prázdnin pak celý týden. Více o výstavě a událostech, které bude připomínat, se brzy dočtete ve Speciálu Historická výročí.

Slavnostní zahájení sezóny ve Františkánském klášteře je naplánováno na sobotu 6. dubna. Klášter během sezóny chystá několik speciálních prohlídek, které představí postup restauračních prací v klášterním kostele. Ani letos nebudou chybět kostýmované prohlídky, které letos návštěvníky zavedou do roku 1589 a jejich průvodcem bude Jiří Popel z Lobkowicz. "Kostýmované prohlídky nabídneme návštěvníkům dvakrát zdarma - v červnu během Muzejní noci a v září během Dnů evropského dědictví. Placené prohlídky pak budou dvakrát o prázdninách," informoval Petr Liebscher. Na loňské řezbářské sympozium v zahradě kláštera naváže letos v srpnu Medové odpoledne. "Vznikla tu během sympozia včelařská galerie - několik originálních dřevěných úlů. Některé se pokusíme osadit včelstvy. Včelařskou expozici letos navíc doplní také slaměný úl, jeden Oettlův úl a jeden úl pozorovací, kde budou moci návštěvníci sledovat život včel. I nadále nabízíme návštěvníkům možnost adoptovat si klášterní včelu a získat tak skleničku medu z jejich produkce," doplnil ředitel.

Slavnostní otevření Radniční a Mikulovické brány se bude konat o měsíc později, v sobotu 4. května, kdy se také budou moci návštěvníci vydat na Radniční věž večer. Kadaňská bašta bude letos hostit výstavu Umění staré Číny a Japonska, která se otevře v červnu.

V plánu sezóny nechybí tradiční akce jako jarní žehnání pramenům, pARTy ve Františkánu, Svatováclavské vinobraní nebo přednáškový cyklus Kirwitzerův den. Archeoklub Kadaň, který působí při muzeu, pořádá během letních prázdnin příměstské tábory pro menší i větší děti. "Naším mottem je 'Zažít historii na vlastní kůži'," říká k táborům Jana Šílová. "Hodně se letos zaměříme na Krušné hory a především okolí Přísečnice, abychom tak navázali na výstavu. Jeden z táborů se věnuje také technickým památkám." Archeoklub spolupracuje také s Muzeem československého opevnění na Kočičáku, kde část táborů probíhá.

Informace o zajímavých akcích v Kadani budete pravidelně nacházet na stránkách magazínu www.e-region.cz.