e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Večer ve věži: Michal Ajvaz

publikováno: 25.2.2014, kategorie: Výstavy, autor: Jan Losenický

Sdílet: facebook twitter google+

Přijďte nahlédnout do fantaskního světa jednoho z nejlepších žijících českých spisovatelů. A že jste od něj třeba ještě nic nečetli? To přece nevadí. Terezka, která bude besedu konferovat, přečetla všechno za nás, takže se dozvíme i to, co autor možná ani pořádně netuší. Příležitost máte dnes, v úterý 25. února od 17,00 hodin v Městské knihovně v Kadani.

Michal Ajvaz se narodil v rodině ruského exulanta, chemika a překladatele. Po maturitě na SVVŠ studoval na FF UK češtinu a estetiku. Po absolutoriu v roce 1974 pracoval téměř dvacet let v dělnických profesích - mj. domovník, noční hlídač garáží, čerpač vody u firmy Vodní zdroje. Pak si jako redaktor a stálý spolupracovník Literárních novin zvolil svobodné povolání. Od roku 2003 je Michal Ajvaz zaměstnán v centru pro teoretická studia Akademie věd a Karlovy univerzity.

V Ajvazově tvorbě se vyskytuje mnoho symbolů, např. symbol knihy, ze které po přečtení zmizí text, symbolizující ubíhající život aj. Autor si zachoval ve svých dílech svou hravost, čímž je odlehčuje, ale jejich vážnost udržuje v takové míře, aby dávala smysl a zachovala si svou přirozenou mýtičnost a magičnost. Ajvaz je jedním z prvních ryzích zástupců magického realismu v Čechách. Za svou knihu Lucemburská zahrada v roce 2012 obdržel Magnesii Literu.