e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Novinky v Podkrušnohorském zooparku

publikováno: 25.2.2011, kategorie: Tipy na víkend, autor: Martina Pelcová

Sdílet: facebook twitter google+

První letošní hříbě se v Podkrušnohorském zooparku narodilo klisně plemene shetland pony a zpět do zooparku se vrátila samice soba polárního. Ta jako jediná přežila loňský útok psů v Podkrušnohorském zooparku a pak strávila zimu a období říje v olomoucké zoologické zahradě.

Chovná klisna Anička přivedla hříbě na svět 15. 2. 2011 a přestože se jednalo o její první porod, nevyskytly se žádné komplikace. Malá kobylka je spolu s matkou ustájena na statku domácích zvířat, obě jsou zdravé a v pořádku. Otcem kobylky je plemenný hřebec Helenico, který působil v chovu poníků v loňském roce.

I v letošním roce bude v chovu shetlandských poníků Podkrušnohorského zooparku působit špičkový plemenný hřebec. Výborně hodnocený shetlanský pony s nezvyklým jménem Syfoon V. stal de  Tienmaatsweg se narodil v Holandsku a zajistí další genetickou obměnu chovu.

Samice soba se vrátila do zrekonstruované ubikace uvnitř výběhu sobů. Nová ubikace je prostornější, větší komfort zvířatům poskytují oddělené boxy i nové vyhřívané napáječky. Chov sobů v Podkrušnohorském zooparku se již brzy rozroste o samici ze Zoo Praha, ve fázi příprav je i příchod  nového chovného samce.