e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

V Chomutově vystavuje Berlína nebo-li Berenika Saudková

publikováno: 25.1.2018, kategorie: Výstavy, autor: Roman Křelina

Sdílet: facebook twitter google+

V chomutovské galerii Špejchar se představuje další ze slavného uměleckého rodu Saudků, malířka Berenika Saudková, dcera výtvarníka Káji Saudka. Její obrazy, především portréty, nazvané Ciao Berlína! můžete vidět až do konce února.

Berlína - Berenika Saudková je narozena v Praze do rodiny slavného malíře Káji Saudka. Kreslit, jak říká její maminka, začala ještě dřív než vyslovila první slovo. Jako předškolní dítě již vypomáhala v ateliéru svému otci. První plátno prodala do Spojených států a to jako školačka v necelých dvanácti letech. Od té doby uspořádala mnoho výstav doma i ve světě.

I přes její výtvarné úspěchy se rozhodla díky nespočetným zájmům pro klasické studium. Po absolvování všeobecného gymnásia pokračovala studiem oboru biologie na vysoké škole. Ač nerada, studium přerušila s rozhodnutím věnovat se naplno své nejoblíbenější činnosti - malbě. I když je to pro její společenskou povahu velice osamělá práce, její obrazy jsou zachycením konkrétních pocitů, vyjadřují niterní stav konkrétních osob.

V obrazech využívá postřeh, že naše mysl, je citlivá na sebemenší detail mimiky lidské tváře a tím můžeme výrazně ovlivnit celkový ráz prožitku. Nejsou to tedy portréty, které známe z klasického období malby. Jsou založeny na empatii autora a odpovídá tomu i střídmost barevného pojetí, kdy už lehká změna tónu podporuje umělcovu představu.

Výstava Ciao Berlína je otevřena do 28. února v Galerii Špejchar chomutovského jezuitského areálu (SKKS Chomutov). Ve všední dny od 9,00 do 17,00 hodin, v sobotu do 12,00 hodin. Hledáte-li příjemné ubytování blízko historického centra Chomutova, nabídku můžete vidět zde.