e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ovčáček čtveráček z bohnické léčebny satelitem do kin

publikováno: 25.1.2017, kategorie: Divadlo a film, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

V úterý 7. února bude českých a moravských kin vysílán přímý satelitní přenos z derniéry nekorektního kabaretu Ovčáček čtveráček Městského divadla Zlín. Hru, která vzbudila velký rozruch a nevoli Hradu, můžete vidět také v Městském divadle v Žatci, kinech Květen Teplice, Svět Chomutov, Hvězda Kadaň a Lípa Duchcov.

I přesto, že některá kina kvůli velkému zájmu diváků přidávají projekce ze záznamu, stále platí, že na 7. února je naplánována derniéra kabaretu a že tímto dnem Ovčáček čtveráček nadobro skončí. “Po 7. únoru se nebude hrát ani na divadle a ani promítat v kinech,” potvrdil autor a režisér incenace Petr Michálek, který je rovněž ředitelem Městského divadla ve Zlíně. Proto kina nasazující opakování ze záznamu tak činí ještě ten samý den 7. února bezprostředně po konci přímého přenosu. 

Ovčáček čtveráček začal vznikat ve zlínském divadle jako reakce na chování českých politických elit spontánně koncem října minulého roku. Za autorstvím stojí skupina undergroundových vtipálků z řad divadelníků, která si říká Pia Fraus. V hlavní roli hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka exceluje Marek Příkazký. V dalších rolích se objevují Vojtěch Johaník, Pavel Vacek, Radoslav Šopík, Rostislav Marek, Marta Bačíková, Jakub Malovaný a Tomáš David, který je i autorem hudby.

Derniéra inscenace proběhne v Praze v Divadle za plotem v areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice a v prosinci byla vyprodána za 8 minut od zahájení prodeje. Zlínské divadlo muselo z časových a organizačních důvodů odmítnout nabídky na hostování s Ovčáčkem čtveráčkem v desítkách českých měst. Přímý satelitní přenos do kin tak zůstává ideálním způsobem, jak toto žádané představení zpřístupnit co nejširšímu publiku v celé České republice. 

Režiséra Petra Michálka inspiroval až absurdní sled událostí okolo udělování státních vyznamenání loni na podzim. Hra vznikla za jeden týden! Našel vynikající uměleckou paralelu s Havlovskou postavou Hugo Pludka ze Zahradní slavnosti, který dosahuje společenského vzestupu pomocí dokonalého ovládnutí obsahově vyprázdněných frází. Kabaret je tak parodií na mediální svět, který relativizuje pravdu a objektivní skutečnost. Marek Příkazký je pak ideální představitel Ovčáčka čtveráčka, který se do titulní postavy přímo vtěluje. „Je docela těžké vzít si na mušku někoho, kdo působí jako parodie sebe sama. Ale hradní mluvčí se nevědomky projevil jako geniální scénárista a byla by škoda toho potenciálu nevyužít,“ prozradil herec. Na jevišti se kromě Ovčáčka potkají manželé Bradyovi, Dalajláma, naši čelní představitelé, čínský prezident nebo Daniel Hůlka a další.