e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Dnes je: Štědrý den

publikováno: 24.12.2004, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Nejmasovější svátek, den, kterému předchází největší přípravy, právě nastal. Ať už dáváte přednost Vánocům coby svátkům křesťanským nebo pohanským, můžete vyzkoušet několik zvyků a tradic. Zřejmě se letos na Štědrý den splní jedno z přísloví, které praví, že „Na Adama a Evu čekejte oblevu.“ Další přísloví říká, že si to vynahradíme o Velikonocích, neboť „Zelené Vánoce – bílé Velikonoce“. O tom, co jíst na Štědrý den, netřeba psát. Možná ale neznáte tradiční postní oběd, a sice „kubu“ – pokrm z krupek, hub a česneku. Recept můžete najít třeba zde. U večeře pak nezapomeňte dát pod talíř šupinu z kapra, ať se vás drží peníze, a přichystejte o jeden talíř víc – prý kdyby přišel host. A nikdy od slavnostního stolu nevstávejte, přináší to neštěstí. Ke Štědrému dni by měla patřit i návštěva kostela. I když nejste věřící, můžete si třeba prohlédnout betlém nebo jít na koncert. Kam na půlnoční nebo další vánoční akce, čtěte v našem speciálu. Svobodné dívky pak mohou po večeři házet střevícem za hlavu – když bude špička mířit ze dveří, dívka se do roka vdá. Další oblíbeným zvykem je pouštění lodiček z ořechových skořápek, které vám ukáží budoucnost, stejně jako rozkrojené jablko a rozžhavené olovo. O tom, co znamenají tvary z olova, si můžete přečíst zde. A pokud jde o jablko, to po rozkrojení ještě nakrájejte na tolik částí, kolik vás právě sedí u stolu – až budete mít pocit příští rok, že bloudíte, vzpomeňte si, s kým jste toto jablko jedli.