e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Adventní koncerty v Kadani vyvrcholí společným zpíváním

publikováno: 24.11.2015, kategorie: Hudba, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Spirituály, cimbál i gospel – takové budou nedělní adventní koncerty v kadaňském kostele Stětí svatého Jana. Čtvrtý adventní koncert 20. prosince bude už tradičně patřit všem Kadaňským zpěvákům, kteří tři měsíce nacvičují pásmo vánočních písní a koled.

Madrigal - neděle 29. listopadu od 17,00 hodin

Adventní koncertní sezónu letos zahájí vokálně-instrumentální soubor Madrigal z Kadaně, který příznivci spirituálů, středověké hudby a kadaňských adventních koncertů dobře znají. Madrigal, jehož členskou základnu tvoří převážně současní a bývalí studenti kadaňského gymnázia, letos oslavil již 7. narozeniny a za tu dobu odehrál přes 120 koncertů nejen v České republice a natočil tři CD. Kvality seskupení dokazují také jeho pravidelné účasti v celostátních kolech soutěží pěveckých sborů.
Na letošním prvním adventním koncertu zazní kromě oblíbených vánočních písní a koled také spirituály a písně adventní. To vše samozřejmě uslyšíte nejen v podání vokálním - ačkoli se zpěváci nebrání a capellovým skladbám, jejich devizou je bohatá instrumentace s originálním aranžmá, které má na svědomí umělecká vedoucí MgA. Hana Ondráčková.

Advent s modrým cimbálem - neděle 6. prosince od 17,00 hodin

Druhou adventní neděli zpříjemní Roman Veverka - zpěvák a cimbalista, který hrál a zpíval v mnoha souborech a sborech. Mnohé z nich založil a vedl nebo pro ně psal a upravoval hudbu, čímž zase o něco zdokonalil své kompoziční schopnosti a aranžérské cítění.
Dnes se stále snaží tvořit a zároveň odhalovat univerzální krásu hudby a písní z mnoha zdrojů, od lidových písní Moravy, Slovenska i Čech, přes historické nápěvy, tradicionály a skladby, naši populární hudbu především 60. – 70. let 20. století až po světové balady a hity autorů a interpretů jako jsou U2, Sting, Pink Floyd, Leonard Cohen, Elton John, a další. V Kadani se Roman Veverka představí s adventním repertoárem, který Vás překvapí netradičním aranžmá.

Gospelový advent – neděle 13. prosinec od 17,00 hodin

V rámci 3. adventní neděle vás čeká strhující koncert gospelových souborů Gospel Gaia z Klášterce nad Ohří a Touch of Gospel z Plzně.
Víte, co je gospel? Dovedete si pod tímto termínem něco představit? Možná by vám neobvyklý pojem mohl připomenout scénu z nějakého amerického filmu. Konkrétně z černošského kostela - energické rytmy, piano, bicí a náboženské písně připomínající skladby z rockového festivalu.

Kadaň zpívá - neděle 20. prosinec od 17,00 hodin

Tradiční vánoční sbor složený z kadaňských zpěváků a muzikantů vás opět po roce zve na 4. adventní koncert, kde uslyšíte, na čem hudebníci pracovali celé tři měsíce! Zatímco loni praskal ve švech kostel Povýšení sv. Kříže, kam jste si přišli poslechnout českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby, letos se můžete těšit na neobvyklé pásmo vánočních písní a koled. Prožijete tak celý příběh Vánoc v jednom jediném dni. 

Vstupné na koncerty je 50 Kč, na závěrečný koncert dobrovolné.