e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Běžečtí vytrvalci změří po roce síly na mosteckém autodromu

publikováno: 24.10.2018, kategorie: Sport, autor: Jan Foukal

Sdílet: facebook twitter google+

Na úspěšnou loňskou premiéru naváže v sobotu 3. listopadu na mosteckém autodromu druhý ročník amatérských vytrvalostních závodů The Most HALFMARATHON #2. Vzhledem k vybrané lokalitě nebudou mezi startujícími chybět ani osobnosti motoristického sportu.

„Účast v roli vodiče už potvrdil motocyklový závodník, účastník světového šampionátu superbike Jakub Smrž,“ prozradila hlavní organizátorka akce a ředitelka polygonu společnosti Autodrom Most Veronika Raková. Jednou z novinek letošního ročníku je částečná změna trati. Loni běžci využívali velký okruh autodromu i asfaltové výcvikové plochy polygonu. "Letos zpestříme povrch šotolinou a závod možná povede i po offroadové trati. Z vložených závodů zopakujeme běh dětí a maminek s kočárky na cílové rovince okruhu. Přidáme nejspíš i štafetový závod. A motivací pro absolutního vítěze v mužské a ženské kategorii bude jistě prize money, tedy finanční odměna,“ upřesnila ředitelka polygonu.

Při premiéře v roce 2017 se postavilo na start 151 běžců, letos pořadatelé chtějí překročit hranici 200 mužů a žen. Půlmaraton měří 21,0975 kilometru. Závodníci odstartují v 11,00 hodin, časový limit pro dokončení závodu jsou čtyři hodiny. Běžci jsou rozděleni do pěti věkových kategorií: muži do 39 let a nad 39 let, ženy do 39 let a nad 39 let a muži a ženy nad 65 let. Startovné ve výši 350 Kč zahrnuje kromě medaile pro tři nejlepší v každé kategorii také startovní číslo, občerstvení během závodu a po doběhnutí i teplou polévku v místní restauraci. „Na místě registrace stojí 450 Kč, což je ve srovnání s loňským rokem o 150 korun méně,“ doplnila Veronika Raková.

Premiérovým vítězem půlmaratonu na mosteckém autodromu se stal Jan Žaloudek z Mostu. Domácí vytrvalec tak zároveň časem 1:17,08 hodiny ustanovil rekord mítinku. Titul nejrychlejší ženy prvního ročníku půlmaratonu patří Ivaně Vávrů z Chomutova, která trať dlouhou 21,0975 kilometru zdolala v čase 1:33,42 hodiny. Do cíle v čase 2:36,06 hodiny dorazil i nejstarší účastník půlmaratonu, tehdy šestasedmdesátiletý Karel Červenka z Hory Svaté Kateřiny.

Zájemci se mohou přihlásit do závodu zde.