e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Bardotka ukončí úspěšnou sezónu na Švestkové dráze

publikováno: 24.10.2017, kategorie: Turistika, autor: Jan Šimral

Sdílet: facebook twitter google+

Oblíbená Švestková dráha, výletní vlak Českým středohořím na trati mezi Mostem a Lovosicemi, se rozloučí s turistickou sezónou poslední říjnový víkend. V sobotu a neděli 28. a 29. října vyrazí na trať motorová lokomotiva Bardotka se salónním vozem.

Návštěvníci se ve zmíněném termínu mohou těšit na jízdu neobvyklou soupravou, kdy motorová lokomotiva 749.039, nazývaná podle vzhledu svého čela Bardotka, potáhne salonní vůz. Jízdné integrované dopravy Ústeckého kraje platí i pro tuto mimořádnou a zajímavou soupravu bez přirážek. Odjezdy vlaku budou z Lovosic v 8:34, 12:10 (končí v Třebívlicích) a 14:34, z Mostu pak v 10:18 a v 16:18.

Půjde o zakončení první úspěšné sezóny, kterou má na této trase za sebou nový dopravce AŽD Praha. Ten zároveň velkou většinu zmíněné trati v úseku Čížkovice-Obrnice i vlastní. Během uplynulé turistické sezóny bylo přepraveno téměř 4 500 cestujících a trať navíc ožila řadou kulturních událostí. Zmínit lze například první ročník divadelních představení na kolejích v provedení spolku Kredenc, kdy se česko-německé příběhy odehrávaly nejenom uvnitř vlaku, ale také kolem něj. 

„V příštím roce nás čekají další opravy tratě a rozšíření moderních technologií. Připravujeme také  změny v jízdním řádu turistické linky T4, které se budou cestujícím určitě líbit. Nejenom že budou naše spoje logicky navazovat na vlaky Českých drah v Lovosicích a Mostě, ale dojde i ke zkrácení doby cestování díky vyšší rychlosti vlaků. Z Lovosic do Mostu se o víkendech a svátcích pojede hned třikrát, a to ve 4 hodinovém taktu. Na trati bude navíc zabezpečena řada přejezdů, a trať se tak stane výrazně bezpečnější i pro obyvatele blízkých obcí a řidiče aut. Co se týče dalších aktivit, chystáme na příští prázdniny na naší trati letní slavnosti s hudbou, zábavou a občerstvením,“ popisuje další plány generální ředitel AŽD Praha Zdeněk Chrdle.

Foto: AŽD Praha.