e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na svatého Václava se otevře žatecká radnice

publikováno: 24.9.2020, kategorie: Památky, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Po rozsáhlé rekonstrukci se znovu otevře budova žatecké radnice včetně vyhlídkové věže. Stane se tak ve státní svátek v pondělí 28. září. Radnice nabídne program s výstavou, ukázkami vitrážnické práce a vstupem na věž zdarma.

 

Rekonstrukce historické radnice na žateckém náměstí trvala od ledna 2019 a stála 47 milionů korun. Kromě práce v interiéru a na instalacích došlo také na výměnu oken a dveří v celé budově, nově je nyní zakryté atrium a především má radnice novou fasádu.

Radnici město představí návštěvníkům v pondělí 28. září. Návštěvníci budou moci zdarma vystoupat na radniční věž, připraveno je také ohlédnutí za podobami radnice dříve a dnes. Přestaví se tvůrci stylových vitráží v žatecké radnici, manželé Kantovi z Lubence. Program doplní kvízy, hudba a také připomenutí svátku svatého Václava, k dispozici bude kavárna. Otevřeno bude od 13,00 do 16,00 hodin.

Podle zpráv z léta se měla otevřít také expozice v radniční věži nazvaná Žatec v proměnách času. Autorem scénáře je architekt Miloslav Čejka. Teprve začátkem září ale vypsala radnice poptávkové zřízení na grafické řešení a úpravu expozice s termínem provedádění prací od září do prosince 2020.

Foto: Město Žatec.