e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Děti v Březně řádily s drakem, výpravy k rýpadlu pokračují

publikováno: 24.9.2020, kategorie: Pro děti, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Po stopách pohádkového draka Severuse se vydaly o víkendu děti v Březně na Chomutovsku. Zábavné odpoledne jim připravily Severočeské doly, které v Březně provozují netradiční atrakci - prohlídku vysloužilého rýpadla, zvaného Březenský drak. Na výpravu za drakem se můžete vydat i v říjnu.

Sobotní den strávily děti v Březně dováděním na dračí stezce, na níž je čekaly pohádkové postavy, které jim dávaly úkoly a soutěžní otázky. Největší zájem sklidil "skutečný" drak, zábavu přinesla také vystoupení kouzelníka nebo písničky Lady Fejfarové. Odměnou bylo dětem opékání buřtů.

brezno_severus_2020_2.jpgBřezenský drak je zajímavou turistickou atrakcí obce Březno. Jde o velkorýpadlo KU 800, které pracovalo více než třicet let na Dolech Nástup Tušimice u Chomutova. Důlní obr je vysoký podobně jako chomutovská městská věž a váží podobně jako 17 plně naložených letadel před startem. Pro děti je připravený příběh o draku Severusovi a rytíři, který zachránil obec Březno.

Exkurze s průvodcem k Březenskému drakovi vychází z březenské vrátnice Severočeských dolů každou sobotu v 10,00, 13,00 a 14,00 hodin. Tuto sobotu 26. září se konají jen dvě prohlídky v 10,00 a 13,00 hodin. Letos se pořadatelé rozhodli prodloužit sezónu ještě o říjen.

Na prohlídku navazuje také pětikilometrová Dračí stezka, která provází zajímavými místy Března a seznamuje s reálnou přírodou i vymyšlenými historkami. Vede upravenými cestami a je vhodná pro kola i pěší výletníky.