e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Studie MasterCard: Ústecký kraj se odráží ode dna

publikováno: 24.9.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Lenka Bučilová

Sdílet: facebook twitter google+

Podle Studie společnosti MasterCard, kterou zpracovali odborníky z Vysoké školy ekonomické dosáhl Ústecký kraj největšího socioekonomického růstu z celé ČR za poslední čtyři roky. Kraj zabodoval zejména zvýšením podílu vysokoškoláků zaměstnaných v kraji a zvyšujícím se podnikatelským zájmem o region. Jde tak o jedno z mála pozitivních hodnocení tohoto kraje. Přesto studie upozorňuje, že kraj stále zůstává na chvostu a dotáhnout to alespoň na průměr ČR bude velmi těžké.

Společnost MasterCard ve spolupráci s Vysokou školou ekonomickou v Praze a Sdružením CZECH TOP 100 zveřejnila výsledky druhé části unikátního projektu MasterCard česká centra rozvoje. Tentokrát se studie zaměřila na socioekonomický rozvoj ve všech 14 krajích a krajských městech. Největší socioekonomický posun zaznamenaly v uplynulých čtyřech letech Ústecký, Liberecký a Moravskoslezský kraj. Mezi krajskými městy dosáhla nejpříznivějšího vývoje Ostrava následovaná Karlovými Vary a moravskou metropolí Brnem.

"Přestože se v Ústeckém kraji nacházejí významné přírodní zajímavosti a kulturní památky, negativní image kraje jako důsledek minulosti zatím brzdí rozvoj cestovního ruchu a rekreace. Mezi silné stránky kraje patří zejména relativně pozitivní trendy týkající se trhu práce a zvyšující se podnikatelský zájem o region. V této souvislosti je však třeba konstatovat, že bez vnější podpory nebude region schopen dohnat v blízké budoucnosti ani průměrné regiony. Vnější podpora nemusí mít jen formu státní podpory. Naopak, mnohem efektivnější stimul představuje příchod zahraničního či domácího investora,“ okomentoval výsledky Ústeckého kraje Ing. Milan Damborský, Ph.D., zástupce ředitele Střediska regionálních a správních věd VŠE a odborný asistent Katedry regionálních studií Vysoké školy ekonomické, vedoucí zpracovatelského týmu studie MasterCard česká centra rozvoje.

Ze sledovaných ukazatelů vyplývá, že pro Ústecký kraj jsou dlouhodobě problémová zejména nezaměstnanost. I když dosáhl druhého nejnižšího indexu vývoje míry nezaměstnanosti, v absolutní hodnotě má Ústecký kraj nejvyšší míru (12,8 %) nezaměstnanosti v celé ČR. V kraji byl mimo jiné zaznamenán nejnižší pokles počtu stavebních ohlášení a povolení a největší relativní pokles kriminality, který je však v absolutní hodnotě (17,25 trestných činů na 1 tis. obyvatel) druhý nejvyšší v ČR. Dále zde byl zjištěn relativně nízký nárůst počtu uchazečů na 1 volné pracovní místo. Nicméně hodnota tohoto ukazatele za uplynulý rok byla v ČR nejvyšší (25,4).

Na celkovém čtvrté příčce se v letošním průzkumu umístilo Ústí nad Labem. I když aktuální stavové ekonomické ukazatele naznačují, že Ústí nad Labem patří stále k těm nejproblematičtějším v celé České republice. Míra nezaměstnanosti zde dosahuje nejvyšší hodnoty mezi krajskými městy, více než 14 %, a je zde evidováno v průměru téměř 18 uchazečů na jedno volné pracovní místo. Také počet obchodních společností je zde druhý nejnižší z celé republiky.