e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Hradozámecká noc uzavře prázdniny

publikováno: 24.8.2020, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Tradiční akce Národního památkového ústavu na závěr prázdnin se bude letos konat v sobotu 29. srpna. Jejím cílem je představit památky v netradiční době a s netradičním programem. Čekají vás kostýmované noční prohlídky na různá témata. Dozvíte se o životě na zámku, jeho obyvatelích či šlechtickém stolování, ale také o netopýrech. Na který zámek vyrazíte?

Program na hradě Házmburk u Libochovic začíná již v 17,00 hodin. Pro návštěvníky bude připraven noční osvětlený hrad a táborák, hudba pro doplnění atmosféry a ohnivá show. Letos pořadatelé svolávají na sraz všechny Bílé paní.

Zámek Krásný Dvůr na Podbořansku připravuje sérii speciálních prohlídek Hraběcí stolování, které návštěvníky zavedou do nově zrekonstruované zámecké jídelny při večerním osvětlení. Dozví se, jak vypadala roku 1812 návštěva rakouského císaře Františka I. a francouzské císařovny Marie Louisy na Krásném Dvoře. Povídat se bude také o tom, jakým aperitivem vítal pán domu své hosty, jak probíhala hostina, co je to nástolník, jaké byly oblíbené dezerty šlechty v 19. století. Prohlídky se konají od 19,00 do 22,00 hodin každou půl hodinu. V neděli na Hradozámeckou noc naváže dětský den, kdy bude zámkem provázet mladý pan hrabě Evžen Karel Černín. Mimořádné prohlídky se konají od 10,30 do 16,30 každou hodinu. Program doplní divadelní vystoupení v zámecké zahradě a to v 11,00 a v 15,00 hodin. 

Hradozámecká noc v Libochovicích bude mít podtitul Netopýří. Od 18,00 hodin vás v prostorách zámecké výstavní síně a zámeckého parku čeká přednáška životě netopýrů, následovaná praktickými ukázkami odchytu a opětovného vypouštění netopýrů.

Na zámku v Ploskovicích na Litoměřicku vás čekají večerní kostýmované prohlídky, tentokrát na téma Střípky z ploskovického panství aneb pojďte se seznámit s příběhy panstva, které na zámku v Ploskovicích žilo. Přijít na ně můžete od 18,00 do 22,00 hodin.

Atmosféru do noci zahaleného zámku a kouzlo nádvoří osvíceného loučemi si nenechte ujít také na Stekníku v Žatci. Průvodci oblečení v historických kostýmech provedou návštěvníky rozsvícenými sály, kde se odehrají scénky představující jednotlivé etapy historie zámku a života jeho obyvatel. Součástí letošního programu Hradozámecké noci bude i snové, přímo magické taneční vystoupení. Začátky prohlídek každou hodinu od 18,00 do 22,00 hodin.

Do akce se zapojí také kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě, program zatím zveřejněn nebyl, začíná ve 21,00 hodin.

K Hradozámecké noci se připojí také zámek Červený Hrádek u Jirkova, kam se můžete přijít již od 14,00 hodin podívat na komentované prohlídky Pověsti zámku. Celé odpoledne vás bude na nádvoří zámku bavit středověká hudba, divadlo, šermíři, tanečnice, kejklíři, na zámecké louce budou připraveny hry a malování na obličej.

Foto: Archív zámku Stekník.