e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Českokamenický sklad humanitární pomoci

publikováno: 24.8.2010, kategorie: Zajímavosti, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

Sklad humanitární pomoci pro obce postižené povodněmi a enormními přívalovými srážkami z počátku srpna je denně otevřen v České Kamenici. V ulici V zahrádkách je zařízení děčínského územního odboru Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje, které jinak slouží pro humanitární pomoc danou zákonem i v době, kdy povodně nejsou.

Kdysi to byly sklady CO (civilní ochrany), už osmým rokem tu je sklad humanitární a při povodních, což je na Děčínsku stále častěji,  si odsud odvážejí obce postižené povodněmi vše potřebné.

Začali jsme fungovat naplno hned 7. srpna,“ říká mjr. Jaroslav Tábor, vedoucí  pracoviště ochrany obyvatel a krizového  a havarijního plánování. „Je tu všechno. Čisticí, úklidové,  hygienické a desinfekční prostředky, nářadí včetně koleček, patnáct druhů vysoušečů, které máme od HZS ÚK, z Jihočeského kraje, Základny logistiky v Olomouci i zapůjčené třeba od HZS Hlavního městě Prahy i odjinud. Sklad doplňujeme neustále v úzké součinnosti s pracovníky krizového řízení krajského úřadu, nechybějí pláštěnky, pytle na písek, balená voda a těch položek jsou opravdu stovky. Pomáhají nám nezištně i členové humanitárních a neziskových organizací, třeba ADRA, Český Červený kříž, Člověk v tísni, charitativní organizace a další.“

Po opadnutí vody byly v České Kamenici už snad všechny z téměř šedesáti poničených obcí. Nejen z Děčínska, ale také z Litoměřicka nebo až z Liberce. Někteří starostové nebo členové obecních zastupitelstev přijeli jednou, jiní i vícekrát. V současné době v České Kamenici uspokojí většinou všechny požadavky, další materiál si obce mohou vyzvednout i v pobočném skladu v Markvarticích.