e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Žatecká Stará papírna je plná peněz

publikováno: 24.7.2019, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Bohatou tisíciletou tradici české měny představuje na své nové výstavě Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci. Výstava ve Staré papírně je doplněná o kvízy, soutěže a hádanky pro děti i dospělé. Podívat se na ni můžete do 24. srpna.

Výstava Tisíciletá tradice české měny netradiční formou přibližuje hlavní mezníky měnového vývoje českého státu. Připomíná, že v období středověku a raného novověku představovaly české země hlavního evropského vývozce mincovního stříbra a přispěly tak k dějinám peněžního oběhu. 

Výstavu připravilo Východočeské muzeum v Pardubicích ve spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity Pardubice a Českou mincovnou v Jablonci nad Nisou již v roce 2013 pro New York. Putovní výstava cestovala i po dalších amerických městech a od roku 2016 byla představena českému publiku, např. v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. 

V letošním roce, kdy Česká národní banka slaví sto let zavedení československé měny a její peněžní jednotky česko-slovenské koruny, se výstava přímo nabízí. Na deseti panelech je představena tisíciletá tradice s bohatým obrazovým materiálem a galvanoplastickými kopiemi vzácných historických mincí z dílny restaurátora Michala Vojtěchovského. 

Foto: 1 koruna československá z let 1919 až 1939, commons wikimedia, ThecentreCZ