e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Švestková dráha dál vozí turisty

publikováno: 24.7.2012, kategorie: Turistika, autor: Alena Sedláčková

Sdílet: facebook twitter google+

Vláček na Švestkové dráze slyšíme vyťukávat svůj pravidelný rytmus i o letošních prázdninách. O sobotách a nedělích vozí dvakrát denně turisty mezi Mostem a Lovosicemi. Před několika málo lety hrozil trati zánik, obce a města ležící podél kolejí se ale s takovým osudem nehodlaly smířit. A tak i díky jejich aktivitě, přesněji penězům z jejich rozpočtů, může vláček vozit cestující krajinou Českého středohoří i dnes.

Svůj lyrický název získala Švestková dráha někdy za první republiky, kdy podél jejích kolejí rostly švestkové sady a aleje. V současnosti sice trať nelemují švestky, ale i tak je pro turistu cesta vláčkem nezapomenutelným zážitkem.

Švestková dráha spojuje Lovosice s Mostem a projíždí například Čížkovicemi, Třebenicemi,  Třebívlicemi a Libčevsí. V jejím okolí se nachází řada zajímavých výletních míst, jsou jimi například vrch Hradišťany, Oblík, Ranná či pozoruhodné Kamenné slunce u Hnojnic. Za návštěvu stojí zříceniny hradů Hazmburk, Košťálov, Oltářík nebo Skalka. Vláček staví přímo například v Třebenicích, které prosluly těžbou českých granátů, a Třebívlicích, kde je muzeum Ulriky von Levetzow, kostel sv. Václava a Čechův mlýn. Okolí je jako dělané pro příznivce kol, neboť tudy vede několik cykloturistických tras.

Dráha je dlouhá 44 kilometrů, maximální stoupání činí 24 % a vlak dosahuje nejvyšší rychlosti 50 km/h a na trati má 17 zastávek a stanic. Motoráček se vypravuje v sobotu a neděli během července a srpna, kdy vyjíždí dvakrát denně z Mostu a dvakrát denně z Lovosic. Jízdenky se prodávají přímo ve vlaku, možná je přeprava jízdních kol a koupě občerstvení přímo ve vláčku.

Lokálka z Lovosic do Mostu patří mezi typické lokálky vzniklé na konci 19. století. Pravidelný denní provoz byl zahájen 19. prosince 1898 a trval až do 8. prosince 2007, kdy byl z rozhodnutí Krajského úřadu Ústeckého kraje ukončen. Koleje osiřely. Díky usilovné práci starostů a dalších nadšenců mají návštěvníci Českého středohoří stále možnost se do oblasti dopravit vlakem a navštívit tak mnoho zajímavostí Českého středohoří. Každým rokem podporuje finančně Švestkovou dráhu i město Most čtyřiceti tisíci korunami. Letos Most podpoří její provoz dokonce 50 tisíci korun.
 

Bližší informace včetně jízdního řádu najdete na www.svestkovadraha.cz nebo osobně v Turistickém informačním centru v budově mosteckého magistrátu.

Foto: http://sd.severoceskedrahy.cz/