e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na Novém Hradě budou o prázdninách vystaveny korunovační klenoty

publikováno: 24.6.2020, kategorie: Výstavy, autor: Vladimír Jakub Mitura

Sdílet: facebook twitter google+

Zámek Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku Loun představí unikátní výstavu České korunovační klenoty na dosah: Osudy 22 korunovaných panovníků v nové podobě. Návštěvníci si mohou mistrovské repliky prohlédnout od 2. července až do září. Doplní je řada exponátů a zajímavostí - třeba kopie Pražského Jezulátka, šaty Marie Terezie, děti si vyzkouší královský trůn.

Příběh korunovačního kompletu je navždy spojený s dějinami české státu. Začal se psát společně s panovníkem Karlem IV., kdy byly ke Svatováclavské koruně přidány další předměty, které dnes tvoří základ svatovítského pokladu nevyčíslitelné hodnoty. V průběhu staletí se u moci střídali panovníci, kteří měli vliv nejenom na současnou podobu našeho státu, ale také klenotů samotných. Středověké klenoty (koruna, žezlo a jablko) byly používány při korunovacích českých králů až do počátku 17. století a naposledy je s nimi vyobrazen císař Matyáš Habsburský. V průběhu třicetileté války se pak žezlo a jablko dostaly natrvalo do Vídně, kde jsou uloženy dodnes. Nové renesanční kusy žezla a jablka byly vyrobeny pro Ferdinanda I. Habsburského. Současný komplet použil jako první panovník až Ferdinand II. Svatováclavská koruna zůstala jeho oficiální součástí pro svůj historický i symbolický význam.

Mistrovskou repliku Českých korunovačních klenotů a meče bude výjimečně možné vidět také s replikou středověkého žezla a jablka Karla IV. Svatováclavská koruna se tak pomyslně, po čtyřech stoletích setká na jednom místě v původní soupravě i s korunovačním mečem.

Osudy 22 vladařů napříč pěti staletími budou návštěvníkům představeny formou informačních panelů, vyobrazení a exponátů, co nejvěrněji ilustrujících období jejich vlády. K nejzajímavějším patří ukázka Řádu zlatého rouna a Longinova kopí, kopie slavnostních šatů Marie Terezie a korunovačního pláště Ferdinanda II., oficiální replika Pražského Jezulátka, příklady husitských zbraní, faksimile středověkých listin, makety habsburských pečetí a další.

„Výstavou chceme připomenout zajímavou část naší historie atraktivní formou. Dětští návštěvníci nezůstanou stranou. K vyzkoušení je interaktivní královský trůn, anebo koruny pro malé krále a královny,“ uvádí autor výstavy Mgr. Ing. Ondřej Rea.

Autorem znamenitých replik korunovačních klenotů je jeden z nejlepších českých a evropských zlatníků, legenda mezi šperkaři – Jiří Urban, který realizoval šperky například pro anglickou královnu Alžbětu II., kříž pro papeže Jana Pavla II., repliku císařské koruny Svaté říše římské a nedávno také repliky cášské a lombardské koruny. Detaily postupů výroby zachycuje doprovodné video.

Výstava bude umístěna v přízemí severního křídla na třetím zámeckém nádvoří. Přístupná bude v běžných provozních hodinách zámku bez průvodce. Vstupné je 100 Kč dospělí, 80 Kč senioři, studenti, děti od 6 let. Potrvá do 6. září a otevřeno je denně mimo pondělí.