e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Ulicemi Mostu projedou nadupané americké káry

publikováno: 24.6.2019, kategorie: Sport, autor: Jan Foukal

Sdílet: facebook twitter google+

Netradičně už ve čtvrtek 27. června předvedou své speciály při spanilé jízdě ulicemi Mostu účastníci závodního víkendu OMV Maxxmotion NASCAR Show. Evropská odnož legendární americké série má na severu Čech tuzemskou premiéru. Doprovodí ji víkend v americkém stylu s přehlídkou veteránů, závodem monopostů či monster show.

„Přesun spanilé jízdy z pátku na čtvrtek je nutný vzhledem k časovému harmonogramu testování a volných tréninků jezdců. Na dráze se musejí vystřídat týmy NASCAR a dalších sedmi vložených sérií závodů historických vozidel a formule 3,“ vysvětlil obchodní manažer pro sport společnosti Autodrom Most Jakub Krafek.

Pětilitrové osmiválce, které se prohánějí po severoamerických oválech už od roku 1948, opustí areál autodromu ve čtvrtek 27. června v 18,00 hodin. Ulicemi Pod Širokým vrchem, SNP, Čsl. armády, Chomutovská, Rudolická, Moskevská a Jiřího z Poděbrad dorazí o 15 minut později na parkoviště za hlavní poštou, kde bude pro fanoušky připraven zábavní program. „Hudební produkci obstará známý DJ, jezdci NASCAR si pak popovídají s diváky při autogramiádě. Zpět do areálu autodromu se konvoj vydá v 19,00 hodin,“ upřesnil Krafek.

Mezi piloty nemůže pochopitelně chybět ani jediný český zástupce ve startovním poli Martin Doubek. Zájem fanoušků ale jistě vzbudí i známá jména motoristického sportu. Reprezentují je například kanadská jezdecká hvězda a šampion F1 Jacques Villeneuve či zkušená německá matadorka a vítězka závodu DTM Ellen Lohr. Legendou je pak šampion nejvyšší americké ligy NASCAR z roku 2000 Bobby Labonte.

NASCAR Whelen Euro Series je jedinou závodní sérii asociace National Association for Stock Car Auto Racing (NASCAR) mimo severoamerický kontinent. Konstrukce všech vozů je identická, jsou poháněné motorem Chevrolet V8 o výkonu 450 koní přes čtyřstupňovou manuální převodovku na zadní nápravu. Piloti nemají k dispozici žádné elektronické pomůcky. Jediné, co se liší, je vzhled karoserie. Týmy mají na výběr z modelů Chevrolet SS, Chevrolet Camaro nebo FordMustang.

Součástí závodního víkendu OMV Maxxmotion NASCAR Show ve dnech 29. až 30. června budou už potřetí v řadě také souboje historických vozů, a to včetně monopostů excelujících v minulém století na věhlasných světových okruzích. Diváci se mohu těšit i na bohatý doprovodný program přizpůsobený právě americké tradiční zábavě a oslavě nádherných naleštěných veteránů. Chybět tak nebude Monster show, ukázka amerického fotbalu, vnadné roztleskávačky či sraz majitelů historických a amerických vozidel a jejich spanilá jízda po okruhu.