e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Novinkou Letního lounského vábení bude bohatý dětský program

publikováno: 24.6.2016, kategorie: Slavnosti a festivaly, autor: Ladislav Bába

Sdílet: facebook twitter google+

Letní lounské vábení má už počátkem prázdnin svoji konkrétní podobu a dolaďují se spíše jen detaily. Na co se mohou návštěvníci těšit a jaké jsou novinky, na to jsem se zeptal tajemníka komise LLV Michala Ovšonky. Jen pro připomenutí, letošní oslavy se konají o víkendu ve dnech 12. až 14. srpna 2016 a jsou již třinácté v pořadí.

Letošní program je prý opět velmi bohatý. Je tam opravdu nějaká kulturní "bomba" k doporučení? 
Program je široce obsažen, co se žánrů týče. Na hlavní scéně svůj šálek kávy najdou nejen vyznavači rocku, ale také folku, hip hopu či world music. Jako kulturní „bombu“ mohu označit Felixe Slováčka a jeho band, dále určitě velice populární Mandrage. Mezi zajímavá vystoupení bude určitě patřit koncert ukrajinské kapely Atmasfera. Z dalších hudebních těles zmíním např. Fleret, YoYo Band, Lipo, Blueground, Stará škola, aj. 

Jaké jsou letos významné novinky? Povídá se, že se v podstatě vypustil nedělní program a také Taneční kavárna v sokolovně. 
Nedělní program se letos omezil pouze na jeho večerní část a tou je populární vypouštění nebeských luceren. Vypustit lucerny lidé mohou přijít v neděli ve 21 hodin (prodej luceren již ve 20 hodin) u vchodu do Kamenného lesa naproti veslařskému klubu. Co se Tančírny v sokolovně týče, ta zrušena určitě není. Na tuto část programu, kterou jsme zavedli při minulém ročníku se návštěvníci mohou těšit v sobotu od 14 do cca 20 hodin. Těšit se mohou příznivci Lounské třináctky, Big Bandu Milana Bitnera či Clarinet Society. 

Vrcholem slavností je vždy oslava řeky Ohře. Bude v tomto programu nějaká změna?  
V tomto programu se vracíme k původnímu realizátorovi i scénáři, to znamená, že většina programu bude pouze na hladině řeky Ohře. 

Velmi populární jsou dračí lodě, předpokládám, že i tentokrát je velký zájem. Bude i letos u veslařů jazzová kavárna? 
Máte pravdu, o závody dračích lodí je v každém roce velký zájem, někdy se musí zájemci i odmítnout. Věříme, že bude přát počasí a závodníci i diváci si závody užijí. Jestli bude jazzová kavárna? Nechejme to jako překvapení pro návštěvníky… 

Tradičně bohatý program je i na Výstavišti. Na co se mohou návštěvníci těšit? 
Na výstavišti se tentokrát návštěvníci mohou těšit na country scénu, kde vystoupí Zlatý Orel, Pic-Nic, Kliďánko, Veronika Vrublová, Blueground – mezi koncerty bude možné shlédnout ukázku karate.  Ale nesmíme zapomenout ani na rockovou scénu. Ta bude v areálu Stromovky a vystoupí zde například Blue Rocket, Payanoia nebo Traktor…

Bude populární opět ohňostroj až v sobotu? 
Věříme, že nás v letošním roce nezaskočí počasí, jako tomu bylo v loňském roce a budeme si moci užít klasiku – tedy ohňostroj za doprovodu hudby, a to v lokaci mostu Veslařů. 

Připravují partnerská města mimo své stánky i nějaký jiný program? 
Partnerská města se samozřejmě budou prezentovat v připravených stáncích. Kromě toho pak již tradičně zpestří hlavní hudební scénu zástupce partnerského města Zschopau, skupina Denny Drivers and The Blue Train a z Lučence – John Wolfhooker.

Ale to není z novinek vše… 
Úplnou novinkou je sportovní část, kterou jsme připravili na parkovišti na Komenského náměstí. Jedná se o fotbalový park pro děti, který byl do programu zařazen na sobotu 13. srpna od 11 do 18 hodin. Připravena bude fotbalová aréna s umělým povrchem o rozměru 15x10 m, kde si budou moci 4 až 6členné týmy zahrát fotbal. Dále bude k dispozici fotbalová klec pro fotbal jeden na jednoho a jako poslední fotbalovou atrakcí bude fotbalová rampa, kdy se bude zájemce snažit trefit fotbalovým míčem přes rampu basketbalový koš. 
Další novinkou je dětský program na hlavní scéně na Mírovém náměstí. Dříve jsme program pro děti připravovali na výstavišti před hlavním pavilonem – pod taktovkou divadla Mazec. V letošním roce jsme dětem připravili program přímo na náměstí a to během sobotního dopoledne. Jedná se o pohádkový kabaret populárního herce Petra Baťka. Děti se na něj mohou těšit mezi 10. a 13. hodinou. 

Děkuji za rozhovor.