e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Na kadaňském náměstí se budou zdolávat obří balvany

publikováno: 24.6.2009, kategorie: Sport, autor: Renata Malíková

Sdílet: facebook twitter google+

V Kadani se chystá na 26. a 27. června velká boulderingová show. Na pódiu budou balvany, které měří až 3 metry. Zdolávat je budou lezci. Závod je otevřený, a tak se může přihlásit každý, kdo si věří. Výhrou je zájezd do hor. Zdolat takový obří kámen přitom nebude vůbec snadné, boulderisté budou muset zapojit nejen svaly, ale i důvtip. Součástí akce budou koncerty.

„Bouldering je lezení na obtížnost bez lana do výšky zhruba dvou až tří metrů. Na náměstí vyroste velké pódium a na něm 4 bouldery – boulder je vlastně balvan. Zvlášť polezou ženy a zvlášť muži. Nejprve je v plánu kvalifikace a pak finále. Soutěžící budou mít na zdolání boulderu 4 minuty. Hodnotit se bude na jaký pokus ho dosáhnou, jestli ho vůbec dosáhnou – případně kam dolezli. Na boulderu jsou totiž různé finty,“ vysvětluje pořadatelka Lenka Maříková. O tom, jak boulder zdolat, budou muset lezci hodně přemýšlet. Aby od sebe „neopisovali“ znemožní jim pořadatelé sledovat lezení soupeřů. Závodníci budou muset být v izolaci, která bude v boulder baru. Soutěžící se nemusí registrovat předem. Stačí, když přijedou přímo na akci. Přihlásit se může kdokoli, kdo zná pravidla.

Pódium se bude stavět už v pátek 26. června. V ten den také zahrají regionální kapely. Hlavní program začne v sobotu 27. června v 10,00 hodin. I po vyhlášení výsledků jsou v plánu koncerty. Vítěz vyhraje zájezd do hor.

„Připravili jsme lezecký program také pro diváky. Na náměstí postavíme kolmou lezeckou stěnu, na kterou si bude moci vylézt kdokoli,“ láká na akci Maříková.