e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Tipy na víkend 26. až 28. května

publikováno: 24.5.2017, kategorie: Tipy na víkend, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Poslední květnový víkend přinese s blížícím se dnem dětí spoustu zábavy pro ty menší i větší – třeba muzejní odpoledne s hasiči v Teplicích, pohádkový les na Červeném Hrádku, putování Žatcem nebo vlak Maxipsa Fíka. No a hitem víkendu je samozřejmě lázeňská v Teplicích.

Hasičské oslavy
150 let od založení hasičského sboru v Teplicích připomíná řada akcí. Ve čtvrtek 25. května se v jízdárně teplického zámku otevře výstava Pod ochranou sv. Floriána a v pátek odpoledne jsou děti zvány na dětské muzejní odpoledne s hasiči.  V neděli projedou hasiči v rámci zahájení lázeňské sezóny spanilou jízdou Teplice. Více v dnešním článku v Magazínu

Dny záchranářů
Další příležitost setkat se se záchranáři budete mít v pátek 26. května v Litvínově, kde Městská policie slaví 25 let od svého vzniku. Na parkovišti ve školní ulici se proto od 9,00 hodin konají ukázky techniky i činnosti jednotlivých složek záchranného systému, uvidíte i kynologický výcvik a připraven je doprovodný program pro děti.

Hasičská liga
A hasiči potřetí, tentokrát v Klášterci nad Ohří. Město pořádá v sobotu 27. května hasičskou soutěž O pohár starosty města v rámci Krušnohorské ligy v požárním útoku. Na fotbalovém stadionu se představí 20 družstev v kategoriích mužů a žen. Začátek je v deset hodin a klášterečtí hasiči zvou širokou veřejnost na zajímavou podívanou.

Jarní slunoHrad
Letošní již sedmý ročník multižánrového hudebního festivalu Jarní slunoHrad se uskuteční v sobotu 27. května na Horním Hradě nedaleko Stráže nad Ohří. Festival pořádá spolek SlunoHrad především jako alternativu k masovým akcím, ale rovněž i pro rozšíření povědomí o pozoruhodné památce. Program najdete v článku Jarní slunoHrad na Horním Hradě nabídne pestrou směs žánrů. Začátek v 11,00 hodin.

Sezóna ve Strupčicích
Sportovní areál Strupčice na Chomutovsku zahájí letní sezónu v sobotu 27. května. Od 17,30 hodin bude probíhat dětský program s diskotékou, soutěžemi, trampolínou a malováním na obličej. Večerní program začne ve 20,00 hodin, vystoupí Stardance Chomutov, v půl desáté začíná soutěž o celoroční vstupné na koupaliště a poté vystoupí Abba Revival a The Rockset. O půlnoci program uzavře ohňostroj.

Pohádkový les
Nedělní odpoledne určené pro celé rodiny vypukne v neděli 28. května v okolí zámku Červený Hrádek. Usadí se zde pohádkové postavičky a kromě dobrodružné cesty s mnoha úkoly čekají malé i velké návštěvníky také soutěže, koně, nafukovací hrad, malování či skupina Úlet. Akci pořádá místní DDM Paraplíčko od 15,00 hodin.

Festival Otevřeno
V pátek večer odstartuje v Chomutově další ročník multižánrového festivalu Otevřeno, který na několika místech města nabídne hudbu i divadlo pro velké a malé. Letos ho doplní landartová dílna sdružení Moře klidu, která bude od soboty probíhat za sportovní halou. Přehled akcí v rámci festivalu najdete v článku.

Co nevíte o chmelu
Co možná nevíte o slavné ročovské chmelové tradici se můžete dozvědět v pátek 26. května na přednášce, která se koná v restauraci na Letňáku v Lounech. Historik Dr. Karel Mareš vám představí historii ročovského chmelu, o budoucnosti bude hovořit předseda zdejšího družstva Josef Fric. Kromě toho vás čeká i prohlídka soukromého pivovaru Pivo ZLoun a výstava historických pohlednic i fotek. Autobus z Ročova zdarma odjíždí v 16,00 hodin z návsi. Program završí hudební produkce.

Den s cementárnou
Již tradiční Den s cementárnou v Čížkovicích proběhne letos v sobotu 27. května. Bohatý program pro děti i dospělé je koncipovaný tak, aby veřejnost měla šanci poznat provoz výroby cementu, ale aby se zároveň i pobavila. Stálicemi programu jsou komentované prohlídky cementárny ať už motovlakem anebo pěší s návštěvou výměníku a řídicího střediska. Chybět nebudou ani dva zajímavé koncerty. Podrobnosti v článku Den s cementárnou zpestří David Kraus a Adam Mišík.

Koncert středověké hudby
V pátek 26. Května se mimořádně otevře kostelík svatého Jakuba v Bedřichově Světci na Mostecku. Vyslechnout si tam můžete skladby a písně ze středověku v podání vokálně-instrumentálního souboru staré hudby Alla Breve. Koncert začíná v 17,00 hodin.

Venkovské farmářské trhy
V Blatně na Chomutovsku se v sobotu 27. května konají venkovské farmářské trhy, které nabídnou čerstvé regionální potraviny a výrobky i posezení. Na závěr bude losována tombola a hlavní výhrou je domácí pekárna chleba. Trhy se konají od 9,00 do 12,00 hodin.

Vlak Maxipsa Fíka
V sobotu 27. května vyjede na trať Doupovské dráhy speciální vlak určený dětem, velký historický vlak Maxipsa Fíka. Vyjíždí z Chomutova a Kadaně do Kadaňského Rohozce, kde bude připravena zábava pro děti a občerstvení. Pohádkové bytosti mezi cestujícími jsou vítané. Vlak odjíždí z Chomutova ve 12,55 a Kadaně ve 13,19 hodin. Zpátky z Rohozce odjíždí v 15,50 hodin.

Veteráni v Cítolibech
Spolek přátel a příznivců automotoveránů pořádá v sobotu 27. května tradiční Cítolibský sraz. Dopoledne se historické vozy předvedou v Cítolibech na Lounsku a v poledne vyrazí na spanilou jízdu do Liběšic, kde vozidlům požehná farář a uvidíte trial show trojnásobného mistra světa Martina Šimůnka. Poté se auta vrátí do Cítolib, kde pokračuje doprovodný program se soutěžemi pro děti a dospělé, ukázkami modelářů a večerní tancovačkou. 

Festival lidových hudeb
V neděli 28. května pořádá Kadaň první ročník Festivalu lidových a dechových hudeb. Poslechnout si je můžete přijít od 13,00 hodin na Mírové náměstí. V programu vystoupí oblíbená Žatečanka s mažoretkami, dámská lidová a dechová kapela Járinky, myslivecká dechová kapela Atlas z jižních Čech a Veselí Krušnohorští muzikanti. K dispozici bude i bohaté občerstvení. Pokud by počasí akci hodně nepřálo, přesune se do KD Střelnice.

20 let souboru
Slavnostní koncert smyčcového souboru ZUŠ Klášterec nad Ohří Cantabile Strings se koná v sobotu 27. května na zámku v Klášterci nad Ohří. Soubor zahraje pod vedením Evžénie Atamanové a vystoupí na něm i hosté. Začátek v 17,00 hodin.

Jaro s Beethovenem
Další příležitost k setkání s krásnou hudbou nabízí od čtvrtka 25. května Hudební festival Ludwiga van Beethovena, který začal v Teplicích. Jeho koncerty se ale zastaví na mnoha místech Ústeckého kraje. V sobotu 27. května to bude například na zámku Nový Hrad v Jimlíně, kde se představí Trio IMK. O tomto i dalších koncertech se dočtete ve Speciálu Jaro s Beethovenem. 

Husitská bitva
Píše se rok 1421 a na Žatec se valí křížová výprava. Žatečtí husité se připravují na boj... Husitskou bitvu v Žatci připomene již popáté v sobotu 27. května rodinná akce. Trasa Putování vás provede historickým centrem (a trochu i podzemím) a dostatečně vás vybaví a připraví na závěrečnou opravdovou bitvu. Akce startuje na náměstí Svobody ve 14,00 hodin a více se o ní dočtete v článku Zachraňte Žatec před křižáky aneb Putování 2017

Zahájení lázeňské sezóny
Ke konci května v Teplicích neodmyslitelně patří velké zahájení lázeňské sezóny, dvoudenní bohatý program po celém městě. Vrcholem prvního sobotního dne bude opět ohňostroj v obvyklých 22 hodin 22 minut. Kdo letos vystoupí? V sobotu 27. května třeba slovenské kapely Hrdza a Signum Regis, revivalové kapely za Domem kultury, Jiří Stivín na zámku, big bandy a dechovky v Mušli. V neděli večer bude vrcholem programu vystoupení skupiny Čechomor. Celý program najdete zde

Den se zvířátky
Archeoskanzen v Březně na Lounsku připravil pro děti oslavu se zvířaty. Děti si mohou vyzkoušet třeba trefit šípem koziducha, vymodelovat zvířecí talisman, namalovat pravěkou kresbu, vyrobit ovečku z vlny či pást kozu nebo ovci. K dispozici bude občerstvení. Pořadatelé žádají, abyste tentokrát dorazili bez pejsků, neboť se po areálu bude pohybovat hodně zvířat. Program se koná v sobotu 27. května od 10,00 do 17,00 hodin a vstupné je dobrovolné.

Pouť v lázních
Dům dětí a mládeže Volňásek zve děti a jejich rodiče na oslavy Dne dětí do lázeňského areálu Kyselka v Klášterci nad Ohří v neděli 28. května od 13,00 hodin. Děti se mohou těšit na živého medvěda Huga, na divadlo O kocourech Zrzkovi a Mourkovi, na pouťové soutěžení a pestrý doprovodný program. Vstupenky můžete zakoupit v předprodeji v každé mateřské i základní škole, v recepci Volňásku či na místě před akcí.

Další tipy můžete vyhledávat také prostřednictvím Kalendáře akcí.

Foto: HZS Ústeckého kraje, Lukáš Marvan.