e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Hvězdy z New Yorku odstartují Beethovenův festival

publikováno: 24.5.2016, kategorie: Hudba, autor: MMagdaléna Jenčíková

Sdílet: facebook twitter google+

Sólisté newyorských Broadway Theatres se do Teplic vracejí po dvou letech. Vystoupí ve čtvrtek 26. května na Zahajovacím koncertu 52. ročníku Hudebního festivalu Ludwiga van Beethovena. Zazní skladby z filmů Jamese Bonda a světově známé muzikály. Během festivalu zazní téměř dvě desítky koncertů.

Sólisté z New Yorku se v rámci festivalu objevili v Teplicích poprvé v roce 2011, pak v roce 2014 a úspěch byl pokaždé famózní. Na přání mnoha posluchačů se tedy tento unikátní projekt vrací, 26. května sem zavítají Debbie Gravitte, Capathia Jenkins a Hugh Panaro. 

„Pro posluchače to bude jistě výjimečný zážitek. Náš festival ale trvá od konce května téměř celý červen a nabídne toho ještě mnohem více,“ říká Roman Dietz, ředitel Severočeské filharmonie Teplice, která Hudební festival Ludwiga van Beethovena každoročně pořádá. 

V jeho rámci se letos uskuteční celkem 6 symfonických a 13 komorních koncertů. Představí se na nich řada vynikajících umělců z celého světa. Festivalové koncerty se přitom konají v deseti městech Ústeckého kraje – kromě Teplic v Terezíně, Oseku, Děčíně, Chomutově, Litoměřicích, Velkém Březně, Jimlíně, Klášterci nad Ohří a nově letos také v Mostě. Teplice nadále zůstávají domovským městem festivalu, kde se uskuteční řada koncertů včetně zahajovacího a závěrečného. Za zmínku jistě stojí i slavnostní koncert Symfonického orchestru Konzervatoře Teplice, kterým vyvrcholí oslavy 45. výročí jejího založení. Členy tohoto orchestru budou současní i bývalí studenti konzervatoře, kteří v současnosti působí v mnoha prestižních hudebních tělesech. 

„Považujeme za velký úspěch, že se Hudební festival Ludwiga van Beethovena stal největším festivalem klasické hudby, který se koná na území Ústeckého kraje. Asociací hudebních festivalů ČR byl zařazen mezi prestižní festivaly, které se konají v České republice. Své jméno má ale i za hranicemi, o čemž svědčí například návštěvnost našich německých sousedů. Pořádání takto rozsáhlé kulturní akce by ale nebylo možné bez stálé podpory statutárního města Teplice, Ústeckého kraje nebo Ministerstva kultury,“ dodává ředitel Severočeské filharmonie Roman Dietz. Festival začíná 26. května Zahajovacím koncertem a končí o měsíc později 23. června Závěrečným koncertem, na kterém se představí operní pěvec Štefan Margita.

Kompletní program najdete na stránkách filharmonie