e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Večer ve věži: Čeští egyptologové v akci

publikováno: 24.5.2015, kategorie: Vzdělávání, autor: Tereza Gvoždiáková

Sdílet: facebook twitter google+

Do jaké míry odpovídá náplň práce egyptologa postavám Indiana Jonese a Lary Croft a do jaké míry obyčejnému úředníkovi zahrnutému papíry? Jak probíhá dobrodružná práce v terénu při spolupráci elitních vědců napříč různými obory? A existuje děsivá kletba faraonů? Odpovědi nejen na tyto otázky se dozvíte na úterním večeru 26. května ve věži kadaňské knihovny z úst egyptoložky Renaty Landgráfové.

Roku 2012 obletěla všechna světová média senzační zpráva, jejímiž hlavními aktéry byli egyptologové z Českého egyptologického ústavu působícího při Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Na své koncesi v Abúsíru  - 20 km jihozápadně od Káhiry a od věhlasných tří pyramid v Gíze, kde provádějí výzkum už přes 50 let, objevili unikátní hrobový komplex princezny Šeretnebtej, který je starší než 4 500 let. O rok později byli čeští egyptologové opět k vidění na titulních stranách nejznámějších novinových plátků, tentokrát za objevení jedinečné hrobky královského lékaře Šepseskafancha. Tento objev se rázem zařadil k nejvýznamnějším objevům nejen v měřítku České republiky, ale i celého světa - odborný magazín Heritage Daily jej prohlásil za šestý nejvýznačnější světový archeologický objev roku 2013. Egyptologický ústav skóroval do třetice i v letošní sezóně, když objevil hrobku staroegyptské královny Chentkaus III., o jejíž existenci neměli egyptologové do té doby sebemenší potuchy.

Z výše uvedeného výčtu objevů, který by mohl být doplněn o desítky neméně významných, je zřejmé, proč čeští egyptologové patří mezi absolutní světovou špičku, kterou si egyptské úřady hýčkají. Na další z večerů ve věži přijala pozvání tajemnice ČEgÚ Mgr. Renata Landgráfová, Ph.D., přední česká egyptoložka, která je jedničkou nejen v oblasti staroegyptského jazyka a písma - je jedinou Češkou, která je schopna přečíst si starodávné texty ve všech písmech a vývojových stádiích staroegyptského jazyka včetně veleobtížné démotštiny, které dle odhadů rozumí méně než desetina všech egyptologů světa.

Začátek v úterý 26. května od 17,00 hodin v knihovně v Kadani v prostorách věže kadaňského hradu.