e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Unikátní projekt o rybářství prorazil za hranice Ústeckého kraje

publikováno: 24.5.2012, kategorie: Zajímavosti, autor: Luděk Svoboda

Sdílet: facebook twitter google+

Krátké filmy o rybách, rybářích a rybářství v Ústeckém kraji už shlédly stovky lidí z celé republiky. A milovníci rybaření se mají na co těšit. Natáčení na severu Čech pokračuje dál, materiálu bude ještě daleko více. Víte, jaká jsou v Ústeckém kraji nejlepší místa pro rybolov? Jaké ryby tu vůbec žijí a jak se o ně rybáři starají?  Jak odchovávají nové generace ryb, na co musejí nejvíce dávat pozor a jak při tom postupují?

Na všechny tyto otázky dá odpověď zcela unikátní projekt, který za podpory Ústeckého kraje realizuje televizní produkční společnost MISTRAL TV produkce.

Po zhruba ročním natáčení vznikne cyklus 6 delších dokumentárních filmů o rybářství v Ústeckém kraji, který chce zpopularizovat tuto oblast nejenom lidem v kraji, ale také ukázat turistům, že za rybolovem lze jezdit i na sever Čech. Natáčení začalo v polovině loňského roku a potrvá celou tuto sezónu. S kamerou už byl štáb při výlovech severočeských rybníků, při odchytu dospělých lososů a také při odchovu nových ryb.

 „V podstatě mi přišlo líto celou dobu jenom natáčet a materiál archivovat pro budoucí zpracování. Ještě před zpracováním filmů tak vznikl nápad dělat postupně krátká, přibližně dvouminutová videa, která vždy představí nějakou zajímavost,“ vysvětluje autorka série O RYBÁCH Magdaléna Jenčíková.

Zpracovaných je zatím 10 dílů, ale rozhodně to není všechno. Už teď máme materiálu minimálně na dalších dvacet, které se objeví tak, jak je budeme postupně dokončovat. A lidé je uvidí nejenom na www.mistraltv.cz.  Videa už převzala také severočeská pobočka Českého rybářského svazu.

Ono rybářství je trošku opomíjeným odvětvím, i když rybářů jsou v Ústeckém kraji tisíce. Z těch filmečků máme obrovskou radost. Ukazují věci, které sportovní rybáři vidí někdy dokonce vůbec poprvé. Velice zajímavé jsou například díly věnované repatriaci lososa. Ty jsme už využili při přednáškách na základních školách,“ říká šéf severočeského svazu Tomáš Kava.

Tak tohle je paráda, moc pěkné video. Velice zajímavé, určitě mnoho rybářů nic podobného nikdy nevidělo“. Toto jsou komentáře těch, kteří videa shlédli na internetu.  Deset prvních dílů se objevilo i na jednom z největších rybářských portálů MRK. O rybách v Ústeckém kraji se tak už dozvěděli lidé z celé republiky.  A sledovanost filmů každý den stoupá, diváků jsou u každého dílu už stovky.

Je to velice zajímavá zkušenost. Pro práci využíváme i kameru schopnou natáčet pod vodou. Snažíme se pořídit opravdu zajímavé rybí záběry,“ říká kameraman Pavel Fekete.

Filmy O RYBÁCH jsou určeny pro všechny, kteří mají rádi rybářství. „Proto vyzýváme všechny, kteří vědí o něčem zajímavém, nebo se mohou pochlubit svým úlovkem, ať nás určitě kontaktují. Telefonem nebo na mail produkce@mistraltv.cz,“ dodává za společnost MISTRAL TV produkce Iva Blažková.