e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Chomutovské muzeum prodlouží výstavu o středověkém umění Krušnohoří

publikováno: 24.4.2021, kategorie: Výstavy, autor: redakce

Sdílet: facebook twitter google+

Začátkem února se v chomutovském muzeu otevřela velká výstava, která přibližuje umění pozdního středověku na obou stranách Krušných hor. Dodnes ji ale žádný návštěvník neviděl. Teď si ji můžete prohlédnout alespoň virtuálně a díky prodloužení snad brzy i fyzicky.

Expozice Krušnohoří/Erzgebirge - umění pozdního středověku je stěžejním výstupem česko-německého přeshraničního projektu Umění pozdního středověku v hornické oblasti Krušnohoří a představuje jeho výsledky. Byl součástí podpory pro zápis Krušnohoří na Seznam světového dědictví UNESCO.

Výstava je zaměřena na umělecký vývoj česko-saského pomezí v době největšího rozmachu krušnohorské těžby. Jejím ústředním symbolem je tondo sv. Anny Samotřetí ze sbírky Oblastního muzea a galerie v Mostě, restaurované na Vysoké škole výtvarných umění Drážďany. "Řezba původně tvořila výzdobu svorníku klenby severní předsíně děkanského kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Kostel sám je pojítkem severozápadních Čech se saským Krušnohořím, neboť odtamtud k jeho stavbě a výzdobě přicházeli nejen umělci a řemeslníci, ale také nemalá finanční podpora na jeho vybudování," říká kurátorka výstavy Jitka Šrejberová.

Výstava byla původně plánována do 18. dubna, ovšem do té doby se muzea nepodařilo otevřít, takže ji ještě nikdo neviděl. To se změnilo díky mosteckému Studiu Ponte Records, které natočilo 3D virtuální prohlídku. Zatím byla výstava prodloužena do 29. května, o otevření muzeí budeme informovat.

Foto: Roman Dušek.