e-region.cz - regionální internetový magazín pro volný čas

Kam bezpečně do přírody: Rozhledy z Blšanského Chlumu

publikováno: 24.4.2020, kategorie: Turistika, autor: Kateřina Táborská

Sdílet: facebook twitter google+

Další výlet za čerstvým vzduchem bude snadno dostupný pro všechny obyvatele Loun, ti ostatní mohou vyrazit autem. Rozhlédneme se po Poohří z nevysokého a přesto výrazného Blšanského Chlumu.

Pobyt v přírodě je zásadní pro naši iminutu a pomáhá i naší psychice zvládnout současné náročné dny. Vydejte se proto s námi bezpečně do přírody. Další informace o tom, proč jsme začali zveřejňovat tyto tipy najdete v článku Kam bezpečně do přírody: Série tipů na výlety.

Blšanský vrch je jen necelých 300 metrů vysoký, přesto je v rovinatém Lounsku výrazným vrcholem, který nabízí krásné rozhledy do krajiny. Je přitom velmi snadno dostupný pěšky z Loun, Blšan u Loun nebo Chlumčan. Přímo z centra Loun nás dovede žlutá turistická značka. Naším startovacím bodem čtvrt Zahradní město, která vznikla z bývalých kasáren. Od něj vede panelová cesta směrem do Blšan, oblíbená zkratka místních. Auto můžeme nechat na okraji obytné a průmyslové zóny, případně na kterém z volných míst na panelce. Budeme pokračovat po této cestě a Chlum budeme mít stále před sebou. Žlutá pak odbočuje vpravo mezi připravené pozemky na stavbu rodinných domků, kde budeme kličovat po budoucích cestách. Značení tu sice místy chybí, ale směr nám ukazuje vrch.

Blšanský Chlum je neobyklou přírodní památkou. Kdysi zde byl lom na kámen, později tankodrom a na jeho jižním úpatí se pěstuje víno. Roste tu řada vzácných rostlin a létá množství motýlů. Když vrchol obkroužíte a vyšplháte se na skalní ostroh, naskytne se vám krásný kruhový výhled na celé Lounsko, Poohří a České středohoří. Od hranice města na vrchol jsou to 2 kilometry. Po žluté je místo přístupné též z Chlumčan od rybníka Žabinec, z Blšan pak taktéž po panelce do Loun.

Jak bezpečně vyrazit na výlet nebo procházku? Pokud je to možné, vyhněte se hromadné dopravě. Budeme vám nabízet tipy jako pro motorizované, tak krátké výlety přímo z měst. Choďte pouze v úzkém rodinném kruhu, nepřibírejte žádné přátele nebo sousedy či spolužáky vašich dětí - společný pohyb je s výjimkou rodiny omezen na dvě osoby. Než opustíte území obce, mějte na sobě vždy roušku. Vezměte si s sebou vlastní zásobu jídla a pití - restaurace jsou zavřené a do místních obchodů nechoďte. Pokud na cestě někoho potkáte, poodejděte z cesty a vyhněte se. V přírodě roušku nosit nemusíte.

Užijte si pobyt v jarní přírodě a hodně zdraví!